Linie 6, Rathaus en Opera

We arriveren vroeg op Schiphol want om 08:05 u vertrekt ons vliegtuig naar Wenen.
We zetten de auto op de parkeerplaats en gaan met een bus naar de vertrekhal, waar we inchecken. Zonder vertraging landen we op het vliegveld van Wenen. Onze koffers arriveren ook snel, en zodra we naar buiten gaan zien we meteen de bus naar het centrum van Wenen. Al met al een voorspoedige reis.

Linie 6 Omdat het nog vroeg is en we nog niet kunnen inchecken in ons hotel stappen we uit bij het Westbahnhof. Hiervandaan lopen we richting Linie 6. Volgens het boekje dat we bij deze stedentrip hebben gekregen is Linie 6 een tot culturele mijl omgebouwd gedeelte van metrolijn 6. Over een lengte van 4.5 km werden 32 brugbogen met glas overdekt. Het geheel biedt onderdak aan musea, boekhandels, cafés en disco’s. Het project werd in 2001 beëindigd en was gesubsidieerd door de EU met 5 miljoen euro. Nou dan mag je wel wat verwachten. Helaas is er, volgens ons, na beëindiging van het project niets meer aan gedaan, want het geheel lag er nogal verpauperd bij.
En de vele zwervers die er rond liepen maakten het beeld er niet vrolijker op.

Via de Alserstrasse komen we op de Dreifaltigkeitsstrasse waar we bij een cafeetje wat gaan drinken. De ober wil graag weten of ik uit Nederland kom, want volgens hem zijn de vrouwen daar mooi en lang. Na dit compliment lopen we verder richting ons hotel.

Votiv kerk / Foto kerk
We komen uit bij de Votiv kerk. Van buiten een schitterende kerk met een klein parkje erom heen. Later zal deze kerk door ons omgedoopt worden van Votiv in Foto kerk. Want René kreeg er geen genoeg van om deze kerk op de foto te zetten.

We zijn aangekomen bij hotel Regina. Omdat onze kamer nog niet klaar is laten we onze bagage achter en gaan we verder het centrum van Wenen in.

We lopen via de Ratsstrasse naar het Rathaus. Voor het Rathaus staat een groot scherm opgesteld vanwege het filmfestival dat daar wordt gehouden.
Dat lijkt ons leuk en we raadplegen een folder om te zien welke film er die avond draait. Dat is Un ballo in Maschera een opera uit 1990.
De gehele maand augustus wordt er elke dag een opera film vertoond. En aan het aantal stoelen te zien verwachten ze nogal wat mensen.

Het Rathaus Platz is omgebouwd tot een groot openluchtrestaurant. De vele kraampjes hebben elk een landenthema. Dus je kunt uit elk land de heerlijkste hapjes en drankjes bestellen.


Door heel het centrum van Wenen staan er kunststof paarden opgesteld. De een is in allerlei kleuren geverfd, de ander beplakt met foto’s. Hieraan is een wedstrijd gekoppeld.

Beschilderd paardHotel regina

Aan de overkant van het Rathaus staat het Hofburg Theater. Via die straat lopen we terug naar ons hotel om even bij te komen van de reis en de indrukken tot nu toe.

RathausHofburg Theater

’s Avonds gaan we nog verder het centrum in om een hapje te eten. Vanuit ons hotel lopen we naar de Schottenkirche en de Kirche am Hof. Op het pleintje is een klein rommelmarktje.

We lopen binnendoor naar de Stephansdom, door de Wenen de Steffl genoemd. Vanwege schoonmaakwerkzaamheden staat een groot gedeelte in de steigers. En het schoonmaken is hard nodig want het verschil is goed te zien.
Het centrum is druk en heel gezellig. Hier en daar staan straatartiesten hun kunsten te vertonen en op elke hoek staat er wel een opera zanger een lied te vertolken. We eten op een terras, hoe kan het ook anders, een flinke Wiener schnitzel.

National Bibliothek

We lopen via de Peterskirche en de National Bibliothek via Volksgarten weer richting het Rathaus. De film is inmiddels begonnen en wat blijkt, er zijn gewoon stoelen te weinig. Het hele plein is afgestampt met mensen. Conclusie: Wenen is een echte opera stad.

Hofburg, Sachertorte, Steffl en andere kerken en de Donau

Votiv kerk / Foto kerk Ondanks dat we onze spieren al voelen van het vele lopen dat we al gedaan hebben, gaan we toch de wandeling volgen die in ons boekje beschreven staat. En hoe kun je de dag beter beginnen dan met het maken van een foto van de Votivkerk.
We starten bij de Schottenkirche en lopen via de Herrengasse naar de Hofburg.
De Hofburg was tot 1918 het machtscentrum van het Habsburgse rijk en bestaat uit 19 binnenplaatsen, 18 hoofd- en bijgebouwen, poorten, rondbogen, verborgen gangen en meer dan 2500 vertrekken. Er is bijna 5 eeuwen lang gebouwd aan deze monumentale residentie, maar veel plannen zijn nooit gerealiseerd.

Omdat wij voor morgen het plan hebben het slot Schönbrun te bezoeken, en we het idee hebben dat een bezoek aan de vertrekken van de Hofburg hier veel op zullen lijken, besluiten we alleen de schatkamer in het kunsthistorisch museum te bezichtigen.

HofburgMonument tegen Oorlog en Fascisme

We vervolgen onze wandeling in zuidelijke richting naar het Albertina Platz. Hier staat het Monument tegen Oorlog en Fascisme.

Steffl We lopen om de Wiener Staatsoper naar de autovrije Kärntnerstrasse. Hier genieten we bij hotel Sacher van een heerlijk stuk Sachertorte.

Aan het einde van deze gezellige winkelstraat staat de Steffl. We bezoeken de kerk waar zojuist een dienst wordt gehouden.

En alsof we nog niet genoeg gelopen hebben beklimt Sandra ook nog de 137 meter hoge toren voor een mooi uitzicht over Wenen.

Ondertussen rust René lekker uit tegen een muurtje.


SachertorteEven rustenSteffl

Terwijl ook Sandra even uitrust tegen datzelfde muurtje gaat de kerk uit en begint er een klein feestje op het plein voor de kerk.
Er wordt muziek gespeeld en door diverse dames in klederdracht gedanst en fruit uitgedeeld.
Via de Singergasse komen we op een binnenplaatsje waar ook diverse mensen in klederdracht genieten van fruit en muziek.Aan de Domgasse ligt het Figarohaus. Mozart, die in tien jaar tijd elfmaal verhuisde, woonde drie jaar in deze woning en componeerde onder meer Le Nozze di Figaro.
Jezuïtenkerk
We bezichtigen de Jezuïtenkerk aan de Dr. Ignaz Seipel Platz. Deze kerk werd in 1627 opgetrokken en in 1703 en 1707 verbouwd door architect en schilder Andrea Pozzo.

We wijken af van de wandeling door de Donau te gaan bekijken, want die moet je toch ook gezien hebben al is hij niet zo blauw als in het liedje.

De laatste kerk die we bezichtigen is de 12de eeuwse kerk Maria am Gestade.

In het Sigmund Freud Park maken we nog snel een paar fotootjes met de zelfrelaxer en gaan we even bijkomen in onze hotelkamer. De spierpijn zet nu goed door maar dat weerhoudt ons er niet van om te gaan eten bij een restaurantje vlak bij de Donau.
Bij een gigantische Italiaanse ijssalon nemen we op het terras nog een heerlijke coupe ijs als toetje. En slenteren we voor het laatst door alle straatjes van Wenen.

Slot Schönbrun

Met de tram en de metro gaan we al vroeg naar de Slot Schönbrun. We kunnen onze bagage kwijt in een depot en gaan in de rij staan voor de entreebewijzen. Vervolgens ga je in de volgende rij wachten tot je naar binnen mag. Je krijgt een soort van portofoon waarmee je in verschillende talen de uitleg van de vertrekken te horen krijgt.

Tuinen Slot SchönbrunTuinen Slot SchönbrunTuinen Slot SchönbrunTuinen Slot Schönbrun

Het rococopaleis met zijn 4411 vertrekken dateert van de tijd van Maria Theresia. Je kunt veertig zalen bezichtigen, waaronder de keizerlijke vertrekken, de Spiegelzaal waar de 6-jarige Mozart musiceerde voor een verrukte keizerin, en de Millionenzimmer met rozenhouten lambriseringen. Eromheen ligt een Franse tuin met schitterende bloembedden en standbeelden.

Slot Schönbrun

En dan zit helaas onze citytrip naar Wenen erop. We halen onze bagage uit het depot en haasten ons naar de metro. Die komt er meteen aan en als we het metrostation verlaten staat ook de bus naar de luchthaven al klaar.
Op de luchthaven eten we nog wat, checken in, en wachten tot het vliegtuig vertrekt terug naar Nederland.