Kos-stad

Kos is met 290 vierkante kilometer na Rhodos en Karpathos het op twee na grootste eiland van de Dodekanesos. De belangrijkste economische factor is hier toerisme. In de vakantieperiode die 7 maanden duurt hebben velen een werkweek van 7 dagen van ’s-morgens vroeg tot ’s-avonds laat. In deze periode moet voldoende geld worden verdiend om de rustigere wintermaanden door te komen. 

Aegean Houses
De hoofdstad van Kos draagt dezelfde naam al het eiland zelf. In Kos-stad bevinden zich de meeste winkels, bars en taverna’s, maar ook ruines uit de hellenistische en Romeinse tijd. 

Ten noordwesten van Kos-stad met een loopafstand van zo’n 20 minuten ligt Lambi.  Hier bevindt zich ons appartementencomplex Aegean Houses. Het is behoorlijk nieuw want het is in 2001 geopend. 



We maken een wandeling door Kos-stad. We starten bij de haven en het dolfijnenplein.

Haven van KosDolfijnenplein

Via P.Tsaldari komen we bij het gymnasion, te herkennen aan de opgerichte zuilen. Dit was in de hellenistische tijd een plaats waar de atleten konden trainen.
Via een oude Romeinse weg komen we bij het Odeion, 15 marmeren zitrijen waarvan er nog enkele in de oorspronkelijke staat behouden zijn gebleven. 

GymnasionOdeion


TolpoortVia de Tempel en altaar van Dionysos gaan we via V.Pavlou naar het Plein Eleftherias waar we op een terrasje wat drinken.

Hier is ook de markthal, de Defterdarmoskee die momenteel in de steigers staat en het Archeologisch museum. Omdat we te laat zijn voor het museum lopen we via de tolpoort met de prachtige bougainville naar de Agora, de antieke marktplaats van Kos. 
Deze archeologische vindplaats was tot 1933 bebouwd met huizen, tot een zware aardbeving aanzienlijke verwoestingen aanrichtte, waardoor de archeologen de kans kregen de antieke overblijfselen bloot te leggen. 

Bij de Loggia-moskee verzorgt een man de zwerfkatjes van Kos-stad. Na een kleine geldelijke bijdrage lopen we naar de beroemde plataan van Hippocrates en het ernaast liggende Italiaanse gouverneurspaleis.
Via een brug komen we in de havenburcht met een mooi uitzicht over de havenronding en het uitgestrekte strand van Lambi. Tot in de 20ste eeuw overspande de brug een beschermende gracht; intussen is er een laan met palmen voor in de plaats gekomen. 

Plataan van HippocratesUitzicht vanaf de brug

De havenburcht bestaat uit twee vestingringen, een binnenste oorspronkelijke burcht uit de 14e eeuw en een verreweg omvangrijkere muurring die alleen van buiten zichtbaar is. Hij werd in de 15e eeuw in een relatief korte periode gebouwd.

De havenburcht

Asklepieion

Om het eiland te kunnen bekijken hebben we een auto gehuurd. Vanuit Kos-stad rijden we naar het Asklepieion. Dit complex ligt op terrassen, in de uitlopers van het Dikeosgebergte. Hier werd Asclepius geëerd, de god van de geneeskunde, later door de Romeinen Aesculapius genoemd. De oudste tegenwoordig nog behouden gebleven overblijfselen van het Asklepieion stammen uit de 4de eeuw voor Christus. In de daaropvolgende eeuwen vonden er talrijke renovaties en uitbreidingen plaats, waardoor de ruïnes van nu voor een deel uit de hellenistische en voor een deel uit de Romeinse tijd stammen. Een zware aardbeving in 554 verwoeste het complex. Pas in de 20ste eeuw kwam het Asklepieion weer in de belangstelling. Eerst een Duitse en later Italiaanse archeologen restaureerden grote delen van het complex. Op het eerste terras links van de trap zijn de overblijfselen van een Romeins badhuis uit de 3de eeuw. Het eerste terras wordt begrensd door muurbogen waarin vroegen godenbeelden stonden. Er is een nis met een fontein welke is gedecoreerd met een klein beeld van de god Pan. 

AsklepieionAsklepieion
AsklepieionAsklepieion

Op het tweede terras markeren zeven opnieuw opgerichte zuilen de resten van een Apollotempel uit de 2de en 3de eeuw. Erachter is een halfronde exedra, een muurnis met zitbank, waar vroeger beelden stonden opgesteld. 
Via de met zijn 60 treden langste trap kom je bij het 3de terras. Hier kun je rustig genieten van het uitzicht op het Turkse vasteland. 

Agios IoannisWe rijden verder naar Tigaki waar we langs het strand op een terrasje wat eten. Op weg naar de punt van het eiland komen we langs de burcht van Andimachia. Hier worden we ingehaald door een flinke kudde geiten compleet met bellen, die besluiten dat er rond de burcht gegraasd moet worden. Van de burcht zelf staan alleen de muren overeind, erbinnen is alles verwoest. 

Verder naar Kefalos. We rijden door de bergen naar Agios Ioánnis. De monniken hebben het klooster verlaten, alleen op 29 augustus komt het klooster tot leven, als hier het kerkwijdingfeest wordt gevierd ter nagedachtenis aan de onthoofding van Johannes de Doper.

Terug naar het dorp Andimachia. Hier staat de enige nog behouden gebleven en in werking zijnde molen van het eiland. De molenaar legt uit hoe de molen werkt en je kunt boven in de molen vanuit een luik naar buiten kijken. 

De laatste molen van KosDe laatste molen van Kos

In Pili gaan we naar het graf van Charmylos. Helaas stelt dit niets voor, van het graf is weinig te zien vanwege het hekwerk en de kerk die erboven is geplaatst staat er alleen om giften van de toeristen los te krijgen. Op zoek naar het bronhuis waar water uit zes leeuwenkoppen stroomt. Het werd in 1592 gebouwd maar is slecht onderhouden. Op de terugweg naar Kos-stad rijden we langs de kust naar Embros Thermen. 

Embros Thermen

Via een steile weg die we lopend hebben afgelegd (achteraf hadden we dit ook met de auto kunnen doen maar daar kom je pas achter als je beneden bent) kom je via een strand met vele strandbedden bij de bron. Hier borrelt onder een steile rotswand water van 50˚C tussen de stenen uit. Het wordt naar zee geleidt en daar in een met stenen afgescheiden bekken van ongeveer 10 meter doorsnede met het zeewater gemengd. 

Vulkaaneiland Nisyros


StéfanoskraterBij de hostess hebben we een dagtocht naar het vulkaaneiland Nisyros geboekt. We worden voor ons appartement opgehaald en met de bus naar de haven van Kos-stad gebracht. Hier schepen we in voor een boottocht van 2 uur naar het eiland. 
Daar aangekomen gaan we met reisleidster Willie de bus in. Chauffeur Nicos rijdt ons over een kronkelende bergweg naar de kraterrand. 

De zogenoemde Stéfanoskrater is met zijn 300 meter de grootste, en is het makkelijkst via een smal pad te bereiken. De vulkaan is voor het laatst aan het einde van de 19de eeuw uitgebarsten.

De grond is een schakering van wit, geel en bruin en uit de gaten komt een gloeiend hete lucht. Dit zijn de zwaveldampen en verspreiden een lucht van rotte eieren zodat het niet aangenaam is hier voor langere tijd te vertoeven. 

De kraterDe krater

Teruggekomen bij de haven gaan we met Willie naar een door haar aanbevolen restaurantje. Hier eten we een karige maaltijd. 
Op de afgesproken tijd vertrekken we voor een wandeling door het dorpje, en tevens hoofdplaats van het eiland, Mándraki. We lopen naar het Mariaklooster uit de 14de eeuw die tegen de rotsen ligt. Vanaf het klooster heb je een mooi uitzicht over Mándraki.

Mandraki kloosterUitzicht over Mandraki

René bij het zwembad\
Na de wandeling nog even op een terrasje wat gedronken en vervolgens weer terug naar de boot voor de tocht terug naar Kos-stad.
Onderweg zwemmen er nog 2 dolfijnen met ons mee. Dat is een mooie afsluiting van deze dagtocht.

De laatste dag op Kos. We zijn inmiddels al aardig gekleurd, dus is het de hoogste tijd voor de foto’s bij het zwembad.
Morgen vertrekken we al om 8 uur met de draagvleugel-boot naar Rhodos.