Epta Piges en Lindos

Sun Beach IIMet de draagvleugelboot ben je van Kos in 2 uur op Rhodos. De boot "Samos Flying Dolphin III" ziet er behoorlijk oud uit en er is niet eens een bak koffie te krijgen. Gelukkig hadden we nog geen ontbijt op, want dat van Sandra was er geheid uit gekomen tijdens deze tocht.

Een taxi brengt ons naar het hotel Sun Beach II in Trianta. Zo’n 10 minuten rijden van Rhodos-stad. Na het inchecken en het bekijken van onze nieuwe stek gaan we Trianta in voor een verlaat ontbijt. Dit doen we in de bar "Anyone". We praten wat met de eigenaar en hij weet voor ons wel een adres om goedkoop een auto te huren. We denken er nog over na en zullen het hem nog wel laten weten.

Rhodos heeft bijna 70.000 inwoners en een oppervlakte van 1398 km². Sinds 31 december 1947 zijn de eilanden van de Dodekanesos weer Grieks. Daarvoor stonden ze meer dan 700 jaar lang onder de heerschappij van de Genuezen en Venetianen, de johannieters, de Turken, de Italianen, de Duitsers en de Engelsen. Bijna allemaal hebben ze hun sporen op de eilanden achtergelaten. De twee belangrijkste archeologische vindplaatsen zijn Kámiros en de Akropolis van Lindos. Indrukwekkend is de oude binnenstad van Rhodos.

We hebben toch besloten de auto te huren bij de vriend van de eigenaar van Anyone. We hebben nu een Fiat Punto voor 2 dagen en dat kost ons 55 euro. Dit scheelt behoorlijk met Kos want daar hadden we een Suzuki Wagon voor 51 euro voor 1 dag. De Punto is wat ouder maar hij rijdt ons waar we heen willen en dat is toch het belangrijkste.

BoscaféWe rijden langs de kust naar Eptá Píges om wat te gaan drinken in het boscafé aldaar.

Als je het beekje 100 meter stroomafwaarts volgt, verdwijnt het in een smalle tunnel waar je in het donker te voet doorheen kunt waden. Aan het einde kom je uit in een klein stuwmeertje.

Over de heuvel kom je weer terug bij het boscafé.
Een stukje stroomopwaarts vindt je de 7 bronnen die het beekje voorzien van water.

We vervolgen onze tocht naar Lindos. Heel Lindos staat al lange tijd onder monumenten- zorg en is daardoor uniek in de Egeïsche Zee. Het is een historisch havenstadje dat circa 1150 voor Christus ontstaan is, nadat de Doriërs de Myceense overheersers hadden verdreven. Je komt aan op de Platia Eleftherias (vrijheidsplein) die alleen toegankelijk is voor bussen en taxi’s. We slenteren door de smalle en kleurrijke straatjes van het plaatsje richting de Akropolis en komen uiteindelijk bij de poort van de Johannietersburcht.

KLeurrijk straatje in LindosJohannietersburcht

Hier bouwde men een tempel ter ere van hun koningin Athena Lindia, en onder Romeinse invloed kwam er later nog een tempel bij. Een ander imposant bouwwerk was de Johannietersburcht die werd omsloten door de burchtmuren. De resten van deze bouwsels kun je nog steeds bezichtigen. De Akropolis van Lindos is 116 meter hoog. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over het strand en de Paulusbaai.

Akropolis van LindosAkropolis van Lindos
Uitzicht vanaf de AkropolisPaulusbaai

Na het bezoek aan Lindos steken we het eiland over en gaan we door de bergen rijden. Op de route die we hebben uitgekozen is echter ook een stuk van 12 km ongeasfalteerd. Dit vindt onze Punto niet zo geslaagd, maar we redden het toch. We komen aan bij Kámiros Skála, waar we nog even de Johannieterburcht bekijken en genieten van het uitzicht. Dan rijden via de kust, waar we vele geiten tegenkomen, naar ons appartement om ons nog even op te frissen. ’s-Avonds gaan we eten in Rhodos-stad.

Kámiros Skála

Petaloudes, Kámiros en Rhodos-stad

Vlindervallei
VlindervalleiVandaag gaan we naar de Vlindervallei in Petaloudes.
In deze vallei staat een speciale boomsoort die een geurende hars afscheidt en waar de vlinders op af komen. Het beste jaargetijde om de vlinders te zien is juni t/m september.
Ook de aantallen zijn per jaar verschillend.



Vervolgens gaan we naar de opgravingen van Kámiros. In 226 voor Christus werd Kámiros volledig verwoest door een aardbeving. Al snel daarna werd het opnieuw opgebouwd. Wat er nu nog te zien is, is bijna allemaal afkomstig uit de Hellenistische periode.
De tweede stad werd in 142 na Christus opnieuw door een aardbeving met de grond gelijk gemaakt. En hoewel er in de jaren dertig een deel van de stad door archeologen is blootgelegd, liggen er nog zeer grote delen onder de bossen en velden begraven.

KámirosKámiros

We gaan ook Rhodos-stad wat beter verkennen. We volgen hiervoor de wandelroute die in ons boekje staat beschreven die start bij Mandráki-haven. En starten in het archeologisch museum. Het gebouw waarin dit museum is gevestigd was vroeger het hospitaal van de ridderorde van de johannieters. Eén van de belangrijkste stukken in het museum is de ‘hurkende Aphrodite’. Ook staat er een grafzuil uit de periode van 420 voor Christus met de afbeelding van Krito en Timarista.

Rhodos-stadArcheologisch museum

We vervolgen onze weg door de Ridderstraat. Deze straat loopt kaarsrecht van de stadsmuur aan de haven naar het grootmeesterpaleis en is de enige volledig bewaard gebleven straat uit het begin van de 16de eeuw.

Ridderstraat

Via de Turkse bibliotheek, de Suleimanmoskee en een eigenaardige klokkentoren komen we bij lunchroom Kárpathos waar we een milkshake nemen. Via de smalle straatjes van de Turkse wijk komen we uiteindelijk bij de zeepaardjesfontein op de Platia Martiron Evreon oftewel ‘plein van de joodse martelaren’.
We gaan eten in Taverna Kostas.

GrootmeesterspaleisHaven van Rhodos

Filerimos en Kallithéa

FilerimosDe laatste dag op Rhodos huren we nog een scooter en rijden achter Trianta de berg Filerimos (vriend van de eenzaamheid) op.

In de Middeleeuwen kreeg de berg deze naam omdat er een kluizenaar ging wonen. De Byzantijnen bouwden op de berg een kleine vesting, de ridders een kerk. In 1522 vestigde sultan Suleiman tijdens de belegering van de stad Rhodos hier zijn hoofdkwartier.
Tijdens de Italiaanse bezetting woonden rooms-katholieke monniken op de berg.



Er is ook een uitzichtpunt. Via een geplaveide kruisweg met 14 staties kom je bij een gigantisch kruis vanwaar je boven een mooi uitzicht hebt op o.a. de oude en het nieuwe vliegveld van Rhodos.





We rijden langs de kust naar Kallithéa. Hier staat een door de Italianen in de jaren twintig gebouwd kuuroord. De meeste gebouwen zijn behoorlijk verwaarloosd, maar worden langzamerhand toch opgeknapt en schoongehouden.

Kallithéa

De laatste avond brengen we door in de bar Anyone. Waar we nog wat heerlijke cocktails en andere drankjes naar binnen gieten.