Op weg naar Jaipur

SchipholHet is zondag 24 september en door mist, vroeg in de ochtend, is onze vlucht vertraagd. We hebben ook een gate wijziging hierdoor, maar dat is maar 1 gate verder. Wij kregen dat bericht al door op onze telefoons voordat het werd omgeroepen op Schiphol en gaan zitten bij de nieuwe gate. Dan wordt het omgeroepen en is het leuk om te zien hoe er dan veel mensen zenuwachtig worden en bij het grondpersoneel gaan informeren naar dat wat ook op het bord te lezen is. Ook komen er 3 mannen aanrennen die denken dat ze laat zijn en het vliegtuig net halen. Ze worden tegengehouden met de mededeling dat ze ruim op tijd zijn en dat het vliegtuig nog moet komen. Er staat namelijk nog geen toestel bij de slurf. Het duurt even voordat ze echt overtuigd zijn.

Het vliegtuig zit helemaal vol maar het is een relaxe vlucht. We kijken wat films en proberen wat te dommelen. Na een ruime 7 uur vliegen landen we om 2:30u op de luchthaven van Delhi. Het duurt even voordat het voorste deel van het vliegtuig is uitgestapt maar de Indiërs die rondom ons achter in het vliegtuig staan zijn al ongeduldig aan het trappelen om naar buiten te gaan.

Het is een eind lopen naar de paspoortcontrole. Als we daar aankomen gaan we eerst in de rij voor het visum in je paspoort. Thuis hadden we al een hele procedure doorlopen voor de aanvraag van het e-visum dus nu was het nog een kwestie van foto, vingerafdrukken en een paar stempels in je paspoort. Aangezien het vliegtuig voor het grootste deel was gevuld met Indiase mensen is de rij niet heel lang. Alles verloopt soepel en als we bij de bagageband aankomen zien we de eerste koffer al liggen en de tweede volgt snel.
Ram wacht ons op bij de uitgang en na de nodige Rupiahs te hebben gepind lopen we achter hem aan naar de auto. Het is een kleine 20 minuutjes rijden naar het Ashrock Country hotel waar we dan eindelijk om 4:00u onze kamer betrekken. We vallen niet snel in slaap maar slapen uiteindelijk wel diep.

De volgende ochtend zijn we om 8:15u al weer op en na een snelle douche maken we ons klaar voor ontbijt. Het is weer even wennen aan de gedienstigheid van het bedienend personeel. Uiteraard worden we geacht van alles te proeven van het indiase voedsel. Dus lekker ’s-ochtends al aan de curry en zo. Gelukkig hadden we er ook een omeletje en fruit bij.

Ashok Country resortAshok Country resort

Tijdens het ontbijt valt ons het getoeter van buiten op. Vannacht was de weg voor het hotel redelijk rustig, maar vanmorgen proberen rijen van 3 auto’s dik naast elkaar te rijden op wat bij ons een 2 baansweg is. En dan willen er links ook nog allemaal motoren voorbij. We checken uit en Ram staat al op ons te wachten. Nu mogen ook wij deel uit maken van de zojuist beschreven verkeerschaos. Ram loodst de auto er handig doorheen en aan het eind van de weg nemen we de oprit van de snelweg naar Jaipur.

Als we aankomen bij een 10 baansweg steken we van de rechterbaan over en stoppen we ineens aan de linkerkant van de weg. Hier moet Ram iets van grensbelasting gaan betalen. Wij kijken intussen onze ogen uit naar al dat verkeer dat zich echt niet druk maakt over het rijden binnen de lijntjes op de weg.
We rijden verder op de lange weg richting Jaipur. Door de weinige slaapuren dommelen we af en toe wat in, maar als we weer een beetje wakker zijn is er veel te zien, met name als de weg door de diverse dorpjes rijdt. Afgeladen bussen met mensen erbovenop, wagentjes waar mensen aan hangen en af en toe een kar met een kameel ervoor.

Na 2 uur rijden stoppen we bij een restaurantje. Hier tijd voor lunch en een sanitaire stop. Rene neemt een fried rice met kip die genoeg blijkt te zijn voor 2 personen en ik neem een soepje met naanbrood en prik dus ook nog lekker een vorkje mee met Rene zijn lunch. Dan nog naar het toilet die boven verwachting erg schoon blijkt te zijn. Het is nu nog ruim 2,5 uur rijden naar Jaipur. Onderweg zien we regelmatig mensen die de snelweg over willen steken. Zelfs een hele groep schoolkinderen. Best link, vinden wij.

Uiteindelijk rijden we de drukte van de stad weer in. We zijn aangekomen in Jaipur en rijden naar ons hotel. Daar staat een vertegenwoordiger van de lokale reisorganisatie al op ons te wachten. Hij neemt ons mee naar de guest room en daar checken we eerst in en wordt onze kamer getoond. Ook hier weer een mooie grote en schone kamer die wordt afgesloten met een groot hangslot. De koffers worden gebracht en dan lopen we weer terug naar de guestroom waar we verdere informatie krijgen over het verloop van de reis. Het is een leuk gesprek en na gevraagd te hebben waar we de dichtstbijzijnde pinautomaat kunnen vinden pakken we onze spullen en gaan we lopen richting het busstation dat ligt aan de hoofdweg.
Zoals verwacht zijn er veel Indiërs die dan meteen wat van je willen. De tuktuk chauffeurs kunnen we redelijk afwimpelen maar er zijn er ook een aantal die lopen met je mee en dan is het soms best lastig om daar vanaf te komen. Het eerste pinapparaat is buiten werking. Maar we worden meteen gewezen op een andere, hij loopt wel even mee. Gelukkig blijft hij aan zijn kant van de weg als wij oversteken.
Na het pinnen worden we meteen gestalkt door een volgende. Wat hij wilde is mij niet echt duidelijk maar ook hier werkt het oversteken. De keuze tussen nog een cache te doen zo’n 2 km verderop of terug naar hotel om aan het zwembad te liggen is nu snel gemaakt en al snel liggen we heerlijk in het water te dobberen.

Dera RawatsarDera RawatsarDera RawatsarDera Rawatsar

We hadden onze spullen op de ligbedjes bij het zwembad gelegd. Ineens zien we daar een aap aan komen lopen die vlak naast onze ligbedden stopt. Ondanks dat we geen etenswaren bij ons hebben speren we toch het zwembad uit om te voorkomen dat de aap iets van onze spullen weggrist. Helaas bleef hij niet lang genoeg staan om een foto van hem te maken.
De rest van de middag en avond brengen we door op de kamer en we eten een lekkere kipmaaltijd in het restaurant.

Jaipur: Hawa Mahal, Amber fort, Jantar Mantar en City Palace

Na een goede nachtrust met ruim 9 uur slaap staan we uitgerust op. Om 9 uur ontmoeten we Ram en onze gids Reje. Hij gaat ons vandaag de oude stad Jaipur en de omgeving laten zien. Zoals het in India gaat is het erg druk om deze tijd en dus rijden we onder het genot van getoeter om ons heen langzaam door de stad.

Jaipur<empty>Jaipur

De oude stad Jaipur is gesticht in 1727 door de Maharadja Jai Singh II en dankt daardoor aan hem zijn naam. In het midden van de 19e eeuw was de binnenstad te klein geworden en werd er onder Maharadja Ram Singh II begonnen aan de aanleg van de wijken buiten de stadsmuur. Ter gelegenheid van het bezoek van de prins van Wales in 1876 werd de stad roze geschilderd, wat de kleur van gastvrijheid is.

Onze eerste stop maken we bij Hawa Mahal of het windpaleis. Dit lijkt een paleis maar schijn bedriegt. Het is een facade, alleen een gevel met 953 ramen, balkons en nissen verspreid over 5 verdiepingen. Het is gebouwd in 1799 in opdracht van de toenmalige Maharaja Sawai Pratap Singh en had als doel de haremvrouwen de mogelijkheid te bieden om de jaarlijkse parade te kunnen zien, zonder dat zij zelf vanaf de straat gezien konden worden. Het dankt zijn naam aan de wind die door het gebouw blaast.

Hawa Mahal

Na deze fotostop rijden we door naar de heuvel waar het Amber fort is gebouwd. Dit fort werd gebouwd vanaf 1592 door Maharadja Jai Singh I en later uitgebreid door Sawai Jai Singh in rode zandsteen en marmer. Het is een mengeling van elementen uit de Hindoe en Moslim cultuur.

Amber Fort

Het bestaat uit een reeks gebouwen op 4 verschillende niveaus telkens rond een binnenplaats. Ook is er een tuin met een kunstmatig meer. Het waterpeil is erg laag ondanks dat we op dit moment in de laatste week van de moesson zitten. Deze week zal er ook geen regen meer vallen dus dit is een probleem voor de watervoorziening in de stad.

Amber fortAmber fortAmber fort
Amber fortAmber fort

We bezoeken de verschillende binnenplaatsen en de gebouwen en ook hier zijn de marmeren geblindeerde ramen van waarachter de vrouwen naar buiten konden kijken. Sinds 2013 is het Amber fort toegevoegd aan de Unesco werelderfgoedlijst en wordt er ook gerenoveerd. Dit is op verschillende plaatsen goed te zien.

Amber fortAmber fort

Amber fort

Amber fortAmber fort

Erg mooi vonden wij Jai Mandir of Sheesh Mahal (het spiegelpaleis). De muren en plafonds zijn volledig ingelegd met stukjes glas die weinig licht door de hele ruimte kunnen verspreiden.

Amber fortAmber fort
Amber fortAmber fortAmber fort

Vanwege de hoge temperatuur, het gaat vandaag richting de 38 graden, besluit onze gids om in plaats van naar het restaurant te gaan voor de lunch eerst het astronomisch observatorium Jantar Mantar te bekijken. Dit blijkt een goede zet. Om deze tijd weinig toeristen in het observatorium en het is wel warm maar nog niet al te heet.
Dit is het grootste stenen observatorium ter wereld en het is opgericht door Sawai Jai Singh. Het ligt vlak bij het City Palace en is een van de vijf observatoria in India. Er zijn 18 instrumenten te zien waarvan de meeste nog in werking zijn. We zien onder andere 4 zonnewijzers in verschillende grootten waarvan je de huidige tijd af kunt lezen.

Jantar MantarJantar Mantar

We leren van Reje dat in heel India dezelfde tijd geldt die is gebaseerd op de tijd in het midden van het land en dat ze geen zomer/wintertijd kennen. Dit is ook de reden dat de tijd ten opzichte van Nederland drieënhalf uur scheelt. Om in dit observatorium de tijd af te kunnen lezen moet je een correctie toepassen. Dit is op dit moment 16 minuten.
Als je rond 12 uur in de middag afdaalt in de grootste zonnewijzer dan schijnt de zon door 2 kleine gaatjes in de muur. De weerschijn hiervan weerkaatst ook weer op de muur maar alleen rond dit tijdstip kun je goed zien hoe snel de aarde ten opzichte van de zon beweegt. Hij legt een dopje op de grond in het zonlicht en al snel ligt het dopje in de schaduw. Fascinerend om te zien.

Jantar MantarJantar MantarJantar Mantar

Ook is er een instrument die aangeeft in welk sterrenbeeld en antecedent we op dit moment zitten. Dit instrument bestaat uit 2 halve holten in de grond waar banen in gemaakt zijn met lijnen die overeenkomen met deze sterrenbeelden. Een vierkantje bevestigd met kabels aan de randen geeft dan met zijn schaduw aan wat er op dit moment geldig is. Vandaag is dat weegschaal. Een stukje verderop staan ook andere instrumenten die neergezet zijn in de richting van hun sterren in de lucht. Uiteraard maken we even een fotootje bij ons eigen sterrenbeeld.

Jantar MantarJantar MantarJantar Mantar
Het is behoorlijk warm maar de volgende stop is bij het City Palace en kunnen weer wat stukken overdekt bekijken waar het lekker koel is door de vele ventilatoren die er staan. In het City Palace zien we onder andere de kleding die de Maharadja’s hebben gedragen. Alles handgemaakt, daar zijn heel wat uurtjes handwerk in gaan zitten. Ook bekijken we de zaal met de tronen waar de officiële bijeenkomsten werden gehouden en waar ook de portretten van alle Maharadja’s hangen. De laatste Maharadja die we daar zien is gestorven in 2011. Omdat hij geen zoon had was er geen troonopvolger, maar hij had in zijn testament op laten nemen dat de zoon van zijn dochter zijn troonopvolger zou worden zodra hij de leeftijd van 18 jaar zou bereiken. Dat is inmiddels gebeurd. In de tussentijd is het land geregeerd door de ministers in samenwerking met zijn vrouw en dochter. Ook zien we vele foto’s en video’s van het bezoek van de prins van Wales.

City PalaceCity PalaceCity PalaceCity PalaceCity PalaceCity PalaceCity Palace

Na het bekijken van de binnenplaats waaraan het paleis grenst en waar de koning nog steeds woont is het voor ons tijd om aan onze vorstelijke lunch te beginnen. We rijden naar het restaurant dat gevestigd is in een hotel. Wij zijn een van de weinige europese gasten en alles wordt in het werk gesteld om ons goed te laten eten. Dus naast het heerlijke eten dat we van het buffet kunnen kiezen, zorgen ze ook nog eens voor patatjes, een bord vol met groenten en kip in een milde saus, omdat de curry kip die bij het buffet te verkrijgen is wel eens te pittig voor ons kon zijn. We krijgen zoveel eten dat we het echt niet op kunnen. Maar ze doen hun uiterste best voor ons.

Na de lunch maken we een wandeling langs een kunstmatig meer waar een paleis in ligt. Dit paleis wordt momenteel gerenoveerd en het is de bedoeling dat het over een tijdje op gaat voor het publiek. Nu dus alleen fotootjes vanaf de kant maken. Aangezien er nogal wat begroeiing in het meer staat, waar dus ook heel veel vis in schuilt, is dit een broedplaats voor vele vogels.



We lopen langs een marktje maar gelukkig zijn wij blijkbaar niet interessant genoeg voor de mensen want ze laten ons allemaal met rust. Terwijl wij lopen rijdt Ram met zijn wagen langzaam met ons mee. Hij lijkt de secret service wel. Uiteindelijk stappen we weer bij hem in en gaan dan nog naar 2 fabriekjes om wat van het locale handwerk te bekijken. De eerste is het polijsten van stenen en de tweede is het blokstempelen van stoffen. Interessant maar omdat we niet van plan zijn om wat te kopen ook wat ongemakkelijk. Volgende keer dit soort bezoekjes toch maar vriendelijk weigeren.

Het is een volle maar leuke dag geweest. Nadat we nog een paar flessen water hebben gekocht worden we teruggebracht naar het hotel, nemen we afscheid van Reje en bedanken we hem voor de duidelijke uitleg die we vandaag van hem hebben gekregen. Ram zien we morgen weer als hij ons om 8 uur op komt halen voor de rit naar Agra.

Op weg naar Agra: Monkey Temple, NP Keoladeo en Fatehpur Sikri

We worden om 8 uur opgehaald en als we zijn uitgecheckt en onze koffers naar de auto zijn gebracht gaan we nog even met het personeel op de foto als afscheid. Na een klein uurtje rijden zijn we aangekomen bij de Monkey Temple. We betalen de entree en gaan naar binnen. We worden al meteen bij een eerste kleine tempel aangesproken en gaan mee naar binnen. Het is binnen redelijk kaal. Er staan enkele beelden maar we krijgen een uitgebreide uitleg erover. Daarna krijgen we allebei een mooie stip op ons derde oogpunt en zijn we met geluk gezegend voor deze dag.

Monkey TempleMonkey Temple

We lopen verder langs nog 2 tempels maar in de verte horen we muziek dus gaan we eerst die kant op. Daar zijn een aantal mensen aan het baden en een groep muzikanten trommelen er lekker op los.

Monkey TempleMonkey TempleMonkey Temple
Monkey Temple

Wij lopen de trap verder op naar boven waar zich ook de meeste apen bevinden. Op een gegeven moment komt er een mannetjes aap iedereen even tot de orde roepen en is het een drukte van jewelste bij alle apen. Er wordt heel wat heen en weer gerend. Ik geef 2 kleine aapjes wat aandacht maar dat vindt papa aap niet zo leuk en laat dat merken met wat gegrom. Een stapje achteruit dus.

Monkey TempleMonkey Temple

Als we weer naar beneden lopen komt Ram ons tegemoet en samen lopen we weer terug naar de uitgang achter de band aan die inmiddels ook weer naar de uitgang gaat. Als we tussen de 2 grote tempel staan vraagt Rene of hij een foto van de trommels mag maken en we worden meteen getrakteerd op een privé concert.

Monkey Temple

De volgende stop is Nationaal Park Keoladeo. Maar dat ligt in de buurt van Agra en is dus nog een behoorlijk eind rijden. Onderweg weer dezelfde taferelen als bij alle autoritten hier in India. Het grootste deel van de weg rijden we gewoon over de middenstreep. Maar het heeft wel wat.

We hebben eigenlijk maar een uurtje de tijd om het vogelpark te bekijken maar als we kaartjes gaan kopen zien we dat het water waar de meesten te zien zijn op 5 km afstand ligt. Er zijn verschillende mogelijkheden maar als je een gids neemt ben je zeker anderhalf tot 2 uur bezig dus besluiten we zelf zonder gids te gaan fietsen. En dus zoeken we 2 fietsen uit. Het is niet te doen om de minst gammele eruit te pikken dus na de eerste te hebben afgewezen omdat het zadel schuin naar achteren zakte hebben we maar 2 herenfietsen gepakt omdat die het grootst waren.

Keoladeo NPKeoladeo NP
Keoladeo NPKeoladeo NP

Het is inmiddels zo’n 36 graden dus we zweten ons de tandjes op die fiets in de zon. Gelukkig hadden we wel factor en deet bij ons, dat was geen overbodige luxe. Onderweg horen we heerlijk de vogeltjes fluiten. Dat is wel even wat anders dan dat getoeter dat we de hele dag horen. Na een behoorlijke fietsrit en nodige foto’s rijden we weer terug. We zijn wel wat later terug dan afgesproken was maar dat kon hier niet anders.

Keoladeo NP
Keoladeo NP

We worden vervolgens afgezet bij het restaurant Lake View voor de lunch. We zien veel maar geen meer. We krijgen onze plaatsen toegewezen aan een lange tafel en recht voor de airco. Gelukkig wordt die op een gegeven moment uitgezet en wordt de ventilator boven ons op volle kracht aangezet. We kiezen wat lekkers van het buffet en genieten van onze koele drankjes die erg welkom zijn na onze warme inspannende fietstocht.
Om weer terug op de weg te komen moeten we een stukje spookrijden. Geheel in stijl want we zijn op weg naar de spookstad Fatehpur Sikri. Gelukkig rijden we achter een grote bus aan dus die maakt de weg zo’n beetje vrij voor ons.

Om bij de spookstad te kunnen komen moeten we eerst naar de bussen lopen. Onderweg zijn er uiteraard veel Indiërs die ons wel willen vertellen waar we naar toe moeten met als enige doel om ons straks nog in hun winkeltje te lokken. We hopen dat we daar straks onderuit kunnen komen, maar we verwachten dat we weinig kans maken. We nemen plaats in de bus en moeten even wachten op een groep die eigenlijk met zijn allen in een andere bus mee willen, want ze zijn met veertien. Er wordt druk geteld maar het personeel vindt dat ze er allemaal best bij kunnen en dat gebeurt dan ook.

Nadat we onze entree tickets hebben gekocht gaan we de verschillende gebouwen bekijken. Het is erg warm en we proberen elk stukje schaduw mee te pakken. Deze stad is gebouwd ter ere van moslim soefi-heilige Salim Chishti. De bouw begon in 1571 en het duurde vele jaren om de stad te bouwen. In 1585, slechts enkele jaren nadat het voor het eerst werd bewoond, werd de stad alweer verlaten vanwege een tekort aan drinkwater, veroorzaakt door de hoge, rotsachtige gronden waarop de stad is gebouwd.

Fatehpur SikriFatehpur SikriFatehpur Sikri

Als we weer buiten staan zien we niet zo snel waar het religieuze gedeelte zich bevindt en dus besluiten we de bus weer terug te pakken. Helaas werkt ons plannetje om via een andere weg naar de parkeerplaats te lopen niet en worden we als snel gespot door de jongen die ons op de heenweg aansprak. We lopen met hem mee naar zijn shop maar hebben er uiteindelijk niets gekocht.

Mansingh Palace hotelHet is rond half 6 als we aankomen in het Mansingh Palace hotel in Agra. We krijgen kamer 307 op de derde verdieping en hebben uit ons raam een mini uitzicht op Taj Mahal, namelijk alleen het topje van dit immense gebouw. We moeten echter meteen weer naar beneden want de vertegenwoordiger van Odyssee tours staat al beneden om de rest van onze reis door te spreken.

Daarna gaan we meteen door op zoek naar een pinautomaat. Helaas geeft deze geen geld en springt meteen op tijdelijk buiten werking. Onze zoektocht naar een volgende automaat levert helaas ook geen geld op maar we worden wel heel erg veel aangesproken.

Vlakbij het hotel zit een koffiezaakje en daar halen we nog even een cappuccino voor Rene. De man vindt de bestelling van 1 drankje eigenlijk te weinig en berekend ook nog eens te veel dus we zijn blij als we weer op onze veilige hotelkamer zijn.

Van een snelle douche knappen we wel op en dan is het tijd om te gaan eten in het restaurant van het hotel. We nemen het buffet maar hebben eigenlijk niet zoveel honger. Maar na een klein bordje vol gegeten te hebben storten we ons even op het toetjes buffet en dat gaat er wel goed in. Vanavond weer een kort nachtje, want we worden morgen om 6 uur opgehaald om de Taj Mahal te gaan bekijken.

Agra: Taj Mahal, Agra Fort, Baby Taj en Mehtab Bagh

Vroeg op voor de rit naar de Taj Mahal. Ram is iets later en omdat er buiten veel muggen zijn wachten we in de lobby. De rit naar het ticketcenter van de oostelijke poort is 15 minuutjes rijden vanaf ons hotel. Ram zet ons af en wij kopen de tickets. Dan lopen we weer naar een andere balie waar we een flesje water krijgen en shoe-covers zodat we niet onze schoenen uit hoeven te trekken als we de Taj Mahal in gaan.

We besluiten te lopen naar de ingang en moeten daarbij wel een horde gidsen en riksja’s afslaan. Maar uiteindelijk worden we met rust gelaten en is het 1 km lopen bij de werkelijke entree aan te komen. De ingang bestaat uit vier rijen vrouwen met een goedkoop ticket, vrouwen met een duur ticket en ditzelfde ook voor de mannen. Het goedkope ticket is voor de Indiase bevolking en het dure voor de toeristen van buiten India. Bij de mannen staat er nauwelijks een rij maar de rij bij de vrouwen met dure tickets is lang en er zit bijna geen beweging in. We nemen ieder ons eigen kaarten en besluiten dat Rene de tas alvast mee naar binnen neemt. Die wordt volledig gecontroleerd aangezien je weinig anders mee mag nemen dan de echt noodzakelijke dingen. Het duurt lang maar uiteindelijk zit er ook beweging in de damesrij.

Ingang naar Taj MahalIngang gezien vanaf Taj MahalTaj Mahal

Ik loop door omdat ik in de veronderstelling ben dat Rene al verder is gelopen maar dat was niet zo en gelukkig dat hij mij wel ziet en snel achter me aan komt. Samen lopen we door de poort en krijgen de eerste aanblik op de Taj Mahal. Onbeschrijfelijk mooi en indrukwekkend. Je kent het van de plaatjes die je al eerder hebt gezien maar het is echt anders als je er zelf bent.

Taj Mahal

Het licht van de net opgekomen zon schijnt schitterend op de Taj Mahal en er worden heel veel foto’s gemaakt. We lopen langzaam naar voren en het gebouw wordt groter en groter totdat wij allemaal als kleine mieren lijk in verhouding tot dit immense pand.

Taj MahalTaj MahalTaj Mahal

Met onze shoe-covers aan mogen we ook binnen kijken. Dit is echt veel handiger dan dat iedereen zijn schoenen uit moet doen. We zien de tombes van Mumtaz Mahal, de vrouw van Mogolkeizer Shah Jahan en hemzelf. Ook de binnenkant is fabuleus maar de buitenkant blijft toch echt het meest bijzonder.
Als we genoeg plaatjes hebben geschoten lopen we terug naar de ingang waar we de kaartjes hadden gekocht. Daarachter is de parkeerplaats. Ram heeft een mooi plaatsje in de schaduw en ziet ons al aankomen. Op de korte rit terug naar het hotel zien we 3 ongelukken allen met fietsen of motoren. Gelukkig zo te zien niet al te veel schade. Dit is vast dankzij de lage snelheid waarmee het verkeer zich voort beweegt.

Gisteren was het ons niet gelukt om geld te pinnen en dat hebben we nu echt wel nodig anders kunnen we de entreegelden van de middagexcursies niet eens betalen. Gelukkig weet Ram wel een ATM en ja hoor daarna is onze portemonnee weer gevuld met de nodige roepia’s.Manshing Palace Hotel

Vanmiddag worden we om 14:00u opgehaald en dus heb we nog 4,5 uur om lekker te relaxen. Dus eerst ontbijt en dan heerlijk aan het zwembad

Om 13:00u gaan we naar het restaurant voor de lunch. Omdat we een klein hapje willen en geen buffet kiezen we iets europees van de kaart. Voor Rene een kipburger en ik een croissant met tonijn. Het duurt lang voordat het geserveerd wordt dus iets na 2-en lopen we naar onze gids Anand. Hij gaat ons vanmiddag nog een aantal bezienswaardigheden van Agra laten zien.

Het eerste is het Agra Fort. Een groot complex waarvan 2/3 nog gebruikt wordt door het leger. Het andere deel is open voor bezichtiging. Zoals we inmiddels al bij elke bezienswaardigheid hebben gezien wordt ook hier je kaartje gecontroleerd door 4 mannen. Het kaartje wordt gescand, gescheurd, er worden gaatjes in gemaakt en gestempeld. Hier geldt het 8 ogen principe.

Anand weet veel over het Agra Fort te vertellen, met name over de verschillende architecturele verschillen. Deel Hindu, deels Moslim en daarnaast nog een ander geloof. We bekijken de vele gebouwen waarvan een groot deel weer een mooi uitzicht op de Taj Mahal heeft.

Agra FortAgra FortAgra FortAgra FortAgra FortAgra FortAgra FortAgra Fort

Als we alles hebben bekeken lopen we terug naar de ingang. Hier moeten we even wachten op Ram en de auto. Geen straf want we kijken gewoon nog even naar de verkeerschaos aan gezien we vlak voor een kruising staan.

We rijden door naar de tombe van Itimad-ud-Daulah ook wel Baby Taj genoemd. Het is de tombe voor Mirza Ghiyath Beg en zijn vrouw Asmat Begum. De tombe is gebouwd door hun dochter Nur Jahan. Deze tombe is in 6 jaar gebouwd, tussen 1622 en 1628. Dit is 4 jaar voor het begin van de bouw van de Taj Mahal. In grondplan en bouwmateriaal lijken ze wel op elkaar, alleen is deze tombe een heel stuk kleiner dan Taj Mahal. Het is hier heel rustig en we hebben alle ruimte om te fotograferen.

Baby TajBaby TajBaby TajBaby Taj

De laatste stop is bij Mehtab Bagh oftewel Moonlight Garden. Het park ligt ten noorden van de Taj Mahal en Agra Fort en aan de andere kant van de Yamuna rivier. Vanaf hier heb je met zonsondergang een mooi uitzicht op de achterkant van de Taj Mahal. Er ligt hier ook een cache verborgen en dus leggen we Anand uit wat geocaching is. We vinden de cache ook snel en stoppen hem na het loggen weer op dezelfde plaats terug.

Mehtab Bagh

Dan zit onze excursie dag erop. We slaan het verzoek van Anand om nog een naar een handwerkplaats te gaan vriendelijk af en dan worden we naar ons hotel gebracht. Daar lezen we lekker in onze boeken tot het tijd is voor het diner.

We besluiten om weer a-la-carte te gaan eten en dat blijkt een zeer goede keus. We eten beiden een heerlijke curry, Rene met lamsvlees en ik met vis, rijst en knoflooknaanbrood. Het eten is heerlijk en het smaakt ons een stuk beter dan het buffet. Ook vanavond is er weer live muziek in het restaurant. Ook is er een hele groep chinezen en die hebben er zin in. Er wordt wat gedanst en 1 chinees besluit in de microfoon van de zanger mee te gaan zingen. Helaas wel erg vals. Gelukkig duurt het niet lang en gaan ze weer een aantal keer langs het buffet om hun borden te vullen. Dan zijn we aan het dessert toe. Rene kiest mango ijs en ik Gulab Jamun, een soort oliebol in een warme honingsaus, lekker zoet. Dit is een hele goede afsluiting van onze laatste avond in Agra.

Op weg naar Delhi

De laatste volle dag in India is aangebroken en dit is een reisdag. We rijden via de Yamuna Expressway naar Delhi. Een gigantische snelweg met weinig verkeer. We zijn zo’n anderhalf uur onderweg als er vanaf de vluchtstrook een busje wil keren om verder met het verkeer mee te rijden als er tijdens zijn draai de complete zijdeur en een bak met gereedschap op de weg valt Wij hebben gelukkig genoeg afstand en dus is het voor ons geen probleem.

Even na 12 uur stopen we bij een parkeerplaats met toilet en eetmogelijkheden. Vanwege ons late ontbijt hebben nog geen honger maar nemen we een blikje mangosap en een zakje chips. Daar komen we de rest van de rit wel mee door.

Onderweg komen we nog langs een gigantisch sportcomplex. Hier is ook het Buddh International circuit. Hier is van 2011 tot 2013 ook de formule 1 gereden en alle drie de jaren werd deze gewonnen door Sebastian Vettel (Red Bull).

De rest van de middag liggen we heerlijk aan het zwembad te lezen. Op het grasveld bij het zwembad zijn ze met stof beklede stoelen aan het plaatsen en er komen een aantal trommelaars flink wat herrie maken. Het blijkt dat er vanavond een bruiloft plaats zal vinden.



Tijdens het diner waar we ook deze keer voor europees eten kiezen blijkt dat alleen de bruidegom hier is. Vanuit het restaurant zien we het feest met muziek en dans. Vlak voordat we aan ons dessert beginnen vertrekt de bruidegom op een wit paard richting een ander hotel waar de bruid is en waar het huwelijk zal worden voltrokken. Iedereen ziet er schitterend uit en de bruidegom is geheel in goudkleur gehuld. Wij pakken na het diner de koffers in want morgen vliegen we naar Bhutan.



Vliegen naar Bhutan

Als we terugkomen van het ontbijt staat onze begeleiding naar het vliegveld al op ons te wachten. Omdat het vandaag zaterdag is en ook nog eens een feestdag is het erg rustig op de weg en na een kwartiertje rijden zijn we al op de luchthaven.

Al bij de ingang worden onze tickets, visum en paspoorten gecontroleerd. Als je niet gaat vliegen kom je het luchthavengebouw niet in. De balie om in te checken is nog niet open maar er staat al een korte rij en daar sluiten we ons bij aan. Maar goed ook want na ons komt er een groot reisgezelschap aan. Uiteraard zijn er ook nu weer mensen die zich niet aan de bagageregels houden en dus duurt het even voordat we aan de beurt zijn. Maar uiteindelijk hebben we de tickets en kunnen we door de rest van de controles. Zelfs bij het fouilleren willen ze nog je boarding pass zien en dus moet ik nog even terug lopen om die weer uit de tas te halen. Rene wordt dan ook gecontroleerrd en ik mag weer achter het gordijntje voor mijn check. We krijgen 2 stempels op onze boarding passen en we kunnen met onze gecontroleerde handbagage weer verder.

Boarden is bij gate 12b en dat is nog een eind lopen. Als we er aankomen duurt het niet lang voordat we in het vliegtuig zitten. Helaas zitten we aan de rechterkant van het vliegtuig en ook nog eens bovenop de vleugel wat voor ons betekend dat we niet echt een heel spectaculair uitzicht zullen hebben op het Himalaya gebergte vlak voor en tijdens de landing.