Hong Kong

Het vakantiegevoel zit er al goed in. We vliegen vanmiddag pas om 16.35 u dus we hebben alle tijd. Lekker uitgeslapen, ontbeten tijdens een aflevering van CSI en op ons gemakje douchen en aankleden. En dan is het ineens tijd om te vertrekken, hoewel… we zijn eigenlijk al te laat. Onderweg komen we erachter dat Rene zijn jas nog aan de kapstok hangt. Dus toch maar even terugrijden. Ouders opgehaald, die met onze auto terug gaan rijden, en door naar Schiphol. Precies 2 uur van te voren komen we aan en zetten voor het gemak de auto maar even voor de vertrekhal. Omdat we met een groepsreis gaan mogen we niet bij de zelfservice inchecken maar moeten we naar de balie. Dat is prettig want dat systeem van zelf inchecken vonden wij de vorige keren nog niet fijn werken. Alles gaat vlot en zelfs het gewicht van de bagage zit nog onder de toegestane 40 kilo.
Nog even een bakkie doen en dan door naar de tax free shops.

Hong Kong AirportHet vliegtuig vertrekt van gate F08, en zit niet helemaal vol. Helaas onze rij stoelen wel. De vlucht is relaxed en de bediening goed. We worden aardig volgestopt met eten en drinken. En na 10 en een half uur landen we na een rustige vlucht op Hong Kong airport.
Eerste indruk: wat is het hier relaxed. Weinig mensen overal, dat is niet echt wat je verwacht. Met een lange roltrap naar beneden en dan in de metro. Ook bij de douane is het rustig en we hebben er weer 2 stempels bij in ons paspoort.
Ook de koffers zijn er snel en we vervolgen onze weg naar de mensen van SRC waar we ook meteen de kennis maken met ‘de groep’.
Eerste indruk: we zijn in ieder geval de jongste.

Na een minuutje of vijf wachten worden we door Patrick en Ans naar de bus gebracht en rijden we naar ons hotel in het centrum van Hong Kong. Het blijkt dat het hotel dat we hebben opgezocht op internet niet het hotel is waar we zitten. Het is helaas iets minder luxe maar goed genoeg. Nu zitten we inmiddels op onze kamer en gaan ons zo even opfrissen. Dan Hong Kong bekijken want we hebben de rest van de dag vrij.

Vanaf ons hotel lopen we eerst naar de hoek van de straat waar we onze eerste Hong Kong dollars uit de muur halen. Vervolgens naar de overkant om in de supermarkt flessen water te halen en wat limonade voor vanavond op de kamer. Dit even naar de hotelkamer gebracht en dan begint het echte werk. We lopen via de hoofdweg. Een zeer drukke weg met vooral veel taxi’s en dubbeldekbussen. Ze rijden hier links dus goed opletten met oversteken. Eerst maar een bakkie drinken, want Starbuck’s is reeds gespot. Hier sturen we ook een sms-je naar huis om te vertellen dat we goed zijn aangekomen. Het is een eindje lopen maar uiteindelijk belanden we in Kowloon park. Hier even op een bankje onze donuts voor de lunch gegeten. We gaan langs het openlucht zwembad en komen en gaan naar het Chinese park gedeelte. Hier wordt door vele mensen gewerkt om het park te onderhouden en schoon te maken. Je ziet haast meer mensen werken dan wandelen.

Aan het werk

Dan door naar de haven. Hier komen we langs het Peninsula hotel met ernaast de YMCA die wij eigenlijk in gedachten hadden als ons hotel. Helaas is een groot gedeelte van de boulevard opgebroken. En maken we een omweg om bij de Avenue of stars te komen. Een pas getrouwd stelletje is bezig met een fotoreportage met de skyline van Victoria Island op de achtergrond. Het zonnetje komt inmiddels ook een klein beetje door de smog en meteen voelt het 10 graden warmer aan. En het was al een graadje of 30 dus we puffen even uit op een bankje. Daar worden we geinterviewd door een stel schoolkinderen die om hun engels te verbeteren een aantal vragen aan toeristen moeten stellen over wat zij vinden van Hong Kong. Grote lol natuurlijk: Holland hoe schrijf je dat ????

Interview

Omdat het einde van de boulevard ook is opgebroken gaan we via het World Center naar een overdekt winkelcentrum waar heerlijk de airco aan staat. In het Davidof cafe lekker gelounched met een colaatje en een Ice Chocolate. Toch wel vermoeid door de lange vlucht nemen we lekker een taxi terug naar het hotel waar we nog even in slaap vallen.

Ladies marketWe worden wakker van een flinke onweersbui en de regen valt echt met bakken uit de hemel. Hierdoor besluiten we toch maar in het hotel te gaan eten. We nemen een menu a la carte, met soep vooraf. Rene neemt de lamsrack en Sandra tongfilet met champignonsaus. Tiramisu en koffie en thee tot besluit.
Ondanks dat het nog regent gaan we toch nog even de buurt verder verkennen. Bij de eerste de beste zaak een paraplu gekocht en we kunnen er tegen aan.
Deze keer gaan we de andere kant van Nathan street op. Hier in de buurt zit de ladies market. Hier konden we heel relaxed lopen. Wel wat anders in vergelijking met de markt in Shanghai volgens Rene.
Via autovrije winkelstraatjes komen we weer terug in ons hotel.
We kopen een kaartje zodat we het internet op kunnen. Helaas maar eenmalig 4 uur achterelkaar. Dus de post op de weblog stellen we nog een dagje uit om er zoveel mogelijk in 1 keer op te kunnen zetten.
Dan naar bed want morgen om acht uur gaat de wekker alweer.

Vanmorgen om acht uur gewekt door de wekservice. Douchen, aankleden en de bonnen inwisselen bij het ontbijtbuffet. De bus staat klaar en we volgen Patrick ernaartoe. Vandaag gaan we naar Hong Kong Island. Met de bus door de tunnel, maar natuurlijk eerst nog even in de file. In Hong Kong hebben 1 op de 5 gezinnen een auto. Het is niet zozeer het aanschaffen van de auto maar het hebben van een parkeerplaats dat het zo duur maakt. Je hebt zeker 2 parkeerplaatsen nodig, 1 in de omgeving van je huis en 1 bij het werk. Maar met een inwonertal van 6,8 mln mensen hebben toch aardig wat mensen een auto.
Onze eerste stop is op repulse beach. Dit is een aangelegd strand met zand uit China. Na een stukje lopen komen we bij een parkje waar veel beelden staan. Elk beeld heeft een eigen betekenis en moet worden aangeraakt om dit (bij)geloof waar te maken. Voor de zekerheid ook maar het beeld voor een groot fortuin geaaid, wie weet helpt het.

Repulse BeachRepulse Beach

Vervolgens rijden we naar Aberdeen. Hier maken we een boottochtje met een sampan. We varen langs het Jumbo floating restaurant. Hier kunnen 2600 mensen tegelijkertijd eten. Dan naar de schitterende skyline van Hong Kong. We varen door een wijkje met woonboten en langs de visserboten.

Onze SampanJumbo floating restaurant

Vervolgens gaan we weer terug naar de bus. Patrick heeft inmiddels de microfoon aardig overgenomen van Ans en verteld ons het ene verhaal na het andere.
Nu gaan we naar Victoria Peak. Met een mooi uitzicht op het vasteland Kowloon. Dit is tevens ook het duurste stukje van Hong Kong om te wonen. Geen helder uitzicht maar goed genoeg. En het is gelukkig nog steeds droog.

Uitzicht op Kowloon

Bohemia FlowerDan gaan we naar het plein van Hong Kong waar een beeld staat van het symbool van Hong Kong de bohemia flower. Natuurlijk maken we er een foto van.
Dan terug naar het hotel waar we 20 minuutjes krijgen om ons even op te frissen en dan worden we om half 3 in de lobby verwacht om naar het restaurant te gaan voor de lunch.
In London restaurant genieten we met beide groepen van een dim sum lunch, natuurlijk met chopsticks en chinese thee.
Aan de reisleidster van de andere groep gevraagd waar het uitgaanscentrum is. Deze is op Hong Kong Island. Vanavond maar eens gaan kijken.

Met de metro is al een belevenis op zich. Eerst uitvinden hoe aan kaartjes te komen. Dit is simpel, via een touchscreen de halte aanwijzen en dan betalen. Voor 1 kaartje HKD 11,- oftwel 1,10 euro.
We wilden eerst de Mo tempel bekijken aan Hollywood road. Uiteraard was deze gesloten maar de wandeling was leuk. Toen lopen naar Long Kwai Fong. Uitkijken voor spierpijn in je kuiten want het is nogal heuvelachtig.
In het bar district is het een drukte van jewelste. En alle restaurants willen natuurlijk ook dat je bij hen komt eten dus je krijgt veel verschillende menu kaarten onder je neus geschoven. Uiteindelijk bij een klein lang zaakje een heerlijke hamburger gegeten. Vanwege weinig Hong Kong dollars en vermoeidheid betrekkelijk vroeg weer richting het hotel gegaan met de metro.
Daar aangekomen is Sandra bijna meteen in slaap gevallen en heeft Rene nog bijna een half boek gelezen.

Guangzhou

Om kwart voor zeven worden we gewekt en we moeten zorgen dat om half acht de koffers op de gang staan want die worden opgehaald en in de bus gezet waarmee we naar het treinstation worden gebracht. We nemen op het station ook afscheid van Patrick. En hij is blij met de klompjes die we hem geven als dank voor de goede zorgen. Na een half uurtje wachten kunnen we de trein in.Het is een rit van ongeveer 1 uur en 40 minuten. Na een tijdje komen er al echt Chinese landschappen voorbij. Ook leuk waren de flats waar elk balkon vol hing met wasgoed. Het meeste nog blauw ook, helaas niet gelukt om te fotograferen.

Onze Hong Kong dollars opgemaakt aan koffie en thee in de trein. Ook weer de nodige papiertjes ingevuld voor de immigratiedienst. Bij aankomst eerst door de inspectie van de gezondheidsdienst heen en dan door de douane.
Hier ontmoeten we onze locale gids Tracy. Met onze koffers naar de bus die een eindje buiten het treinstation geparkeerd staat. Het is een bus voor 39 personen. Op zich wel genoeg maar het ruim was niet berekend op al onze bagage. Dus wat ruimte gemaakt en een aantal koffers op de banken gezet.
Na een uitgebreide lunch begint ook meteen met de tour.Eerst gaan we naar het Yuexiu park. Hier staat het standbeeld van de vijf rammen, de symbolische stichters van de stad. Niet alleen het beeld is een attractie, ook wij en met name Sandra is zeker een bezienswaardigheid. Met zijn allen op de foto, en nog een foto, en nog een foto ….

Picture please

Tempel van de zes bayanbomen
Ons losgerukt van de Chinezen want we moeten verder met de bus. Naar Liurongsi Huata, de tempel van de zes bayanbomen. Dit is de beroemdste van Guangzhou, helaas geen befaamde bomen gezien, maar wel de 17 verdiepingen tellende bloemenpagode.
De drie gouden boeddha’s achterin de tempel vertegenwoordigen het verleden, het heden en de toekomst.

Dan volgt er een pin stop en rijden we door naar de Chenjiaci, de tempel van de familie Chen. Helaas begint het tijdens het bezoek aan deze tempel al een beetje te regenen, maar dat houdt ons niet tegen alles te bekijken.
De tempel overleefde de Culturele Revolutie, waarin veel andere aan de voorouderverering gewijde tempels werden vernield. Tegenwoordig worden er kunstnijverheidstentoonstellingen gehouden.


Daarna zou er nog winkelen op het plein in het centrum van Guangzhou op het programma staan. Helaas zijn de Nederlanders in onze bus van zeep en wordt dit door de regenval afgelast en gaan we rechtstreeks door naar het hotel waar we een ruim half uur krijgen om ons op te frissen voordat we weer naar het restaurant gaan waar het diner wordt geserveerd.

De achteraf straatjesMet de bus worden een eind Guangzhou ingereden en gaan we weer door een doolhof, waar we met de beide groepen een kamer krijgen waar ons diner wordt geserveerd. Het eten is vrij snel op en we besluiten niet met de groep terug naar het hotel te rijden. Met Robert-Jan en Natasja gaan we op eigen gelegenheid het stadje in.
Helaas gaan er al wat winkeltjes sluiten maar we lopen flink door en komen bij een parkje waar er allerlei verschillende zwanen en andere dingen in het water liggen. Het lijkt de efteling wel.
Ook is er een klein groente marktje. Natuurlijk op zoek naar Starbuck’s maar helaas komen we alleen de Mc en KFC tegen. Bij een kraampje geprobeerd af te dingen op dvd’s maar helaas ging het koopfestijn niet door.
Op een gegeven moment de achterstraatjes ingedoken en gezien hoe de chinezen zelf leven. Hele kleine hokjes, maar wel met tv en koelkast. Echt heel gaaf om te zien.
Dan met de taxi terug naar het hotel. Voor 1,50 euro kom je een heel eind.

Op de kamer nog even de mail gecheckt en een tijdje zitten chatten met Xu Ying. Met haar zullen we over een aantal dagen gaan stappen en van ons reisprogramma afwijken en onze eigen tour maken in Lijiang. Het is inmiddels al laat als we nog aan ons reisverslag beginnen. Maar toch maar even doen want morgen zullen we waarschijnlijk weer zoveel indrukken opdoen dat het terugdenken moeilijker zal worden.