Kunming (2)

Eindelijk weer een keer heerlijk geslapen en zelfs voor de wekker wakker geworden. Nu konden we ook uitslapen en dat heeft Mr True ons gisteravond zeker wel 8 keer verteld. Ondanks dat en mede door een noodzakelijk toiletbezoek kwamen wij dus te laat in de bus.

Vandaag naar de bamboe-tempel. Volgens Mr True moeten we veel pilletjes tegen wagenziekte slikken want er komen een hoop haarspeld bochten. Hihi, dat viel dus wel mee naar onze begrippen.



De tempel is uit de Tang-dynastie en van het Zen-boedhisme. Bijzonder zijn de 500 excentrieke Luohan van klei, die eind19e eeuw zijn gemaakt door de Chinese beeldhouwer Li Guangxiu. Het bijzondere eraan is dat de beelden zijn gebaseerd op mensen van de straat. In de tempel wierrook gekocht en een spiegeltje tegen de boze geesten. Beneden nog een leuke bel gekocht met een Boedha erop.



Onze volgende stop is bij een zijdefabriek. Hier krijgen we te zien hoe zijde wordt gemaakt van rups tot dekbed. Rene had dit ook al eens gezien in Shanghai en vond de uitleg zeer matig. Na afloop uiteraard nog door de shop en een leuke zijden blouse gekocht.

In het restaurant voor de lunch gaan we onze eigen soep bereiden. We krijgen, de zeer bekende uitgebreide, uitleg van Mr True en we leren dat we als we de bouillon krijgen dat we niet meteen moeten beginnen met eten. Want er moet nl. nog van alles in. Zoals kip, vlees, noedels en kruiden. Het is erg leuk en vooral erg lekker.

Na het eten staat er een massage op het programma voor diegenen die dat willen. Omdat de vorige keren goed zijn bevallen zijn wij dus ook weer van de partij. Helaas is het zeer afhankelijk van de masseur, want die van Rene viel wel mee maar Sandra vond het deze keer tegen het martelen aan zitten. Weet nu wel waar de pijngrens is.

Via het stedelijk museum naar de markt die vlak bij het hotel ligt. Allemaal zielige diertjes, je zou ze zo meenemen. Maar helaas is 11 uur in een koffer ook niet fijn voor zo’n beestje. Op de markt koopt een ander stel hetzelfde belletje die wij in de tempel voor 30 yuan (3 euro) hadden gekocht. Alleen hier was de beginprijs 16 yuan en hebben zij uiteindelijk 23 yuan voor 2 stuks betaald.
Vanavond staat er hotpot op het menu. Klinkt niet echt aantrekkelijk en omdat we al een keer chinees hebben gegeten hadden we toch al besloten om niet mee te gaan. Wij gaan dus weer naar de pizzahut.
Daarna is het shopping time en hebben we een koffertje voor de handbagage gekocht. Afdingen van 287 yuan naar 180 yuan. Op het plein voor het hotel is elke avond om 8 uur een watershow en gelukkig zijn we precies op tijd.



Omdat het geld vandaag best wel hard gaat besluiten we een aantal travell cheques om te wisselen in het hotel. Dat ging niet zo soepel als gedacht omdat we volgens hen de handtekening te hoog hadden geplaatst en de cheque dan niet door de Bank of China werd geaccepteerd. Maar wij kunnen een getekende cheque niet meer terugnemen dus gevraagd of de manager erbij kon komen. 40 minuten later eindelijk tot de oplossing gekomen dat we een bedrag van 40 yuan aan administratie kosten betalen zodat zij de cheque kunnen inwisselen bij de bank waar die origineel vandaan komt, Dit geaccepteerd want beter 4 euro kwijt dan 100. En de 4 chinezen waar we mee onderhandelden konden gelukkig ook weer lachen.

Met geld op zak op zoek naar het Carrfoure shopping centre waar iedereen het over had maar die wij op een of andere manier niet konden vinden. Uiteindelijk gevonden en nog slippers voor Rene gekocht en chocolade voor morgen. Terug in het hotel het verslag van de afgelopen dagen getypt omdat wegens een druk programma en ziekte van Sandra (verkouden) dit er niet van was gekomen.

Xi'an

Een vroege vlucht naar Xi’an zorgt ervoor dat we vanmorgen om 5 uur op moeten staan. Geen files dus in no time op het vliegveld. Ook de vlucht van 1 uur en 40 minuten was zo voorbij en dan staan we in Xi’an. We maken kennis met Sally Yang, onze locale gids. Ze stelt zich voor en geeft ons een goede uitleg over wat we allemaal kunnen verwachten.

Onze eerste stop is bij de noord ingang van de stadsmuur. Deze indrukwekkende verdedigingsmuren zijn 16 km in omtrek, 12 meter hoog en onderaan ongeveer 16 meter dik. Ze werden gebouwd door de stichter van de Ming-dynastie, Hong Wu.

Via een trap gaan we naar boven en via de souvenirshop kunnen we nog wat hoger op de toren komen en hebben een redelijk uitzicht over de stad. Omdat er smog hangt hebben we helaas geen goed zicht op de klokkentoren. Dan is het tijd voor de lunch. Die is deze keer in het Xi’an hotel. We rijden hiernaartoe door de oude stad en komen dan ook langs de klokkentoren, in het midden van de rotonde, en de drumtoren. De lunch is goed, er zitten een aantal lekkere dingen bij.

Op het middag programma staat als eerste een bezoek aan het Shaanxi Historisch Museum. Hier krijgen we al een voorproefje van de soldaten uit het terracotta leger en zien we voorwerpen uit verschillende dynastieën. We hebben tijd genoeg en gaan nog even koffie drinken en bekijken de museum shops. Rene ziet een mooie afbeelding van een rijtuig van het terracotta leger. Het is van brons gevat in glas op een houten standaard. En het staat te koop voor 980 yuan. Natuurlijk veel te duur dus afdingen. Omdat we dachten dat dit in het museum niet zo gebruikelijk was zijn we niet zo laag gaan zitten, dus 600 yuan geboden. Nou dit was meteen goed en we voelden dus wel dat we eigenlijk veel te hoog hadden geboden. De verkoopsters keken allemaal zo blij. Maar goed, wij vonden het een mooi stuk en we hadden tevens weer een goede daad verricht. Er lag ook een telraam, maar de beginprijs daarvan lag helaas zo hoog dat we het bedrag dat we daarvoor uit wilden geven toch niet zouden halen. Dus dat maar opgegeven. Hopen dat we binnenkort op een marktje nog ergens een telraam tegen zullen komen.

Dan gaan we de grote wilde gans pagode bekijken. De tempel werd gebouwd door keizer Gao Zond in 648 ter ere van zijn moeder. Xuan Zang, boeddhistisch missionaris, beheerde de tempel en verzamelde geschriften uit India. De grote gans pagode werd gebouwd om de honderden boeken die hij meebracht op te bergen. Hij werd tijdens de regering van keizerin Wu Zeitan herbouwd als vierkante, bakstenen pagode in de Tang-stijl.



Na dit bezoek gaan we naar ons hotel dat aan de oostzijde van de stadsmuur ligt. Hier krijgen we behoorlijk wat vrije tijd om ons op te frissen. Maar je weet hoe meer tijd des te luier je wordt dus bijna een kwartier te laat verschijnen we in de eetzaal. Omdat de tafels reeds allen bezet zijn krijgen wij een tafeltje apart. Helemaal geweldig eten met de groep en toch apart. De gids komt nog even uitleggen waardoor dit komt en hoopt dat we ons niet achtergesteld voelen en biedt haar excuses aan. Wij vertellen haar dat wij het juist zien als een voorkeurs behandeling en dat we het wel leuk vinden zo’n romantisch diner voor 2.

Na het diner kwam Ans ook nog even bij ons zitten en hebben we gezellig zitten kletsen over China en Noorwegen.
Omdat inmiddels de stadsmuur verlicht is besluiten we toch om een wandeling te maken en te kijken voor een mooi uitzicht op de vele verlichte torentjes. Helaas is door werkzaamheden het niet mogelijk om vanaf de straat een glimp van de muur op te vangen en we lopen dus een heel eind voor dat we bij een ingang zijn. Het ziet er niet zo aantrekkelijk uit om door te lopen dus besluiten we om aan de andere kant van de weg terug te lopen naar het hotel. Hiervoor moeten we eerst een groot kruispunt over steken. Dit dus maar gedaan op de Chinese, brutale, manier en we hebben het overleeft.
Langs deze kant van de weg zitten vooral de huizen van de locale bevolking. Het zet je toch wel aan het denken als je deze omstandigheden ziet. En dan kom je terug in je hotel, zet je een lekker bakje koffie en ben je weer omringd met luxe. Een schril contrast.

Vandaag staat er weer een hoogtepunt op het programma, want we gaan naar het terracotta leger. Maar eerst gaan we kijken hoe de beeldjes die te koop zijn worden gemaakt. Het verplichte bezoekje aan de staatsfabriek. Vervolgens rijden we langs de grafheuvel van keizer Qinshi Huangdi. Dit is de keizer die opdracht heeft gegeven voor de bouw van de muur en het terracottaleger.
Momenteel zijn er 4000 soldaten opgegraven en de restanten van nog eens 4000 soldaten maar men verwacht dat er zo’n 100.000 moeten zijn. De opgravingen liggen ten westen van de graftombe. Maar men denkt dat ook ten noorden, ten zuiden en ten oosten van de tombe een eeuwige keizerlijke garde zal zijn.

We beginnen met een film waarin we de keizer zien, de veldslagen, het maken van de beelden en de grafkelders. Maar ook het vernietigen van de beelden door de vijand. In de shop bij de filmzaal zit ook de ontdekker van dit leger, toen nog een boer die in 1974 een waterput wilde slaan. Hij signeert de boeken die worden gekocht.



Het grootste leger staat in hal 1. De rijen figuren worden gescheiden door wallen van ongeveer 2.5 meter. Tot een paar jaar terug was het verboden om te fotograferen, maar nu is dat geen probleem meer. De oppervlakte is indrukwekkend en iedere soldaat heeft ook nog een eigen uitdrukking wat het heel uniek maakt.

De volgende opgraving (hal 3) die we bezoeken is waarschijnlijk het commando centrum geweest van het leger. Hier staan 68 soldaten die rijker zijn gekleed en waarschijnlijk de officieren zijn. Ook is hier een strijdwagen gevonden.



In hal 2 zijn ze bezig met de opgravingen. Hier is nog veel onder de grond. Hier en daar is een klein stukje opgegraven.

Hal 4 bevat een tentoonstelling van de bronzen voorwerpen waaronder 2 strijdwagens en wat wapens.
We hebben ruim 2 uur de tijd om dit alles te bekijken en te fotograferen maar uiteindelijk moeten we toch nog doorstappen om ook nog wat kaarten te kopen als souvenir.

Dan gaan we naar de lunch. Bijzonder zijn de gekaramelliseerde aardappeltjes die we krijgen. Ze zijn gloeiend heet en moeten direct worden gegeten want anders worden ze zo hard dat je gebit erop breekt. Uitgeput stappen we weer in de bus. Onderweg zien we vrij veel politie. Koning Albert van Belgie is in China en daar moet de weg voor worden afgezet als hij komt.
Van de rest van de reis terug naar het centrum van Xi’an hebben we weinig meegemaakt want toen hebben we even de ogen gesloten.


We rijden door naar de grote moskee midden in de wijk van de moslim gemeenschap. De moskee is ingericht volgens een handboek over Chinese tempels en heeft verscheidene binnenplaatsen.
Buiten de moskee is een markt waar de marktkooplui een goede dag hebben want iedereen komt met tassen vol terug in de bus. Zo ook wij. Wij hebben een telraam gekocht, stempeldoosje, cadeautjes voor de thuisblijvers en een mah jongspel met engelse uitleg.
Kortom goed geslaagd.


We hebben ruim de tijd in het hotel om uit te rusten, op te frissen en ons mooi aan te kleden voor de avond. We gaan vanavond naar het theater voor een voorstelling in de sfeer van de Tang dynastie. Ook hebben we ons diner in het theater dit onder begeleiding van een dame die op een Chinese harp speelt. De voorstelling heeft afwisselend zang en dans op het programma en het is echt genieten.



Terug in het hotel de koffers weer inpakken want morgen gaan we naar Beijing.
We hoeven niet zo heel erg vroeg op want we vliegen pas begin van de middag. Maar eerst rijden we nog door de oude stad van Xi’an om te stoppen bij de bel- en de drumtoren.
De goden huilen omdat ze het jammer vinden dat wij de stad weer verlaten. Oftewel het regent. De goden zorgen er ook voor dat we nog wat langer in Xi’an blijven want ons vliegtuig heeft anderhalf uur vertraging. Vanmorgen hadden we al lunch pakketjes meegekregen omdat we geen tijd zouden hebben voor een lunch in een restaurant. Vanwege de vertraging kregen we voordat we het vliegtuig ingingen ook nog een chinees lunchpakket.
Eenmaal in het vliegtuig moesten we nogmaals een half uur wachten waardoor we nog wat extra te drinken kregen. En in de lucht kregen we ook nog een lunch. Dus van de honger en dorst kwamen we niet om.