Onze "geo-finds"

Geocaching AvatarSinds juli 2011 hebben wij het fenomeen geocaching ontdekt en zijn in korte tijd hier redelijk aan verslaafd geraakt.
Het leuke aan geocaching vinden wij de combinatie tussen internet, puzzelen en buiten wandelen met een doel. Vooral als je door het vinden van de cache als beloning weer een smiley op de cachekaart kan toveren.

Caches in SpijkenisseWij waren verbaasd om te zien hoeveel caches er bijvoorbeeld alleen al in Spijkenisse te vinden zijn.
Dankzij het cachen zijn wij nu op plekken in Spijkenisse geweest die we tot nu toe nog nooit gezien hadden ondanks dat we er op het moment dat we begonnen met geocachen al 18 jaar wonen.

En het leuke is dat er wereldwijd ruim 1,4 miljoen caches zijn verstopt, dus waar je ook bent je kunt altijd even ergens gaan zoeken.

Wij hebben de voorkeur voor caches die lekker in de natuur liggen want we voelen ons een beetje gegeneerd als we moeten gaan zoeken in de buurt van bijvoorbeeld iemand zijn voortuin.

Inmiddels hebben we al aardig wat travelbugs en coins in diverse caches gedropt. Maar de eerste blijft altijd speciaal.

Travelbug Woody Onze eerste eigen travelbug is genaamd Woody 88.
Deze hebben we op 4 september 2011 naar de Ketel vol geluk gebracht. Een hele leuke multi cache in een mooi gebied.
We hopen dat hij hier vandaan kan starten met een mooie reis over de wereld en kan verblijven in schitterende bossen of parken.

Ook zijn er 2 schoentjes aan het racen tegen elkaar:
Rene's Red Shoe vs Sandra's Silver Shoe.
Eens kijken wie er volgend jaar op 12 november 2012 de meeste kilometers heeft afgelegd.
Via "TB's en coins" in de menubalk meer over Woody, the racing shoes en hun vriendjes.

In de statistics bar aan de linkerkant van onze website kun je zien hoeveel caches we inmiddels hebben gevonden. En als je op "Foto's" klikt hierboven in de menubalk vind je de foto's die we tijdens onze cache trips hebben gemaakt. Om spoilers te voorkomen hebben we er niet bijgezet om welke caches het gaat.
Hieronder vind je nog een algemene uitleg over geocaching.

Wat is Geocaching

Geocaching is een spel waarbij gebruik wordt gemaakt van een GPS-ontvanger om ergens ter wereld een zogenaamde cache (schat) te vinden.

Een cache is er in verschillende vormen maar in het algemeen is het een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek. Als de doos groot genoeg is kunnen er ook "goodies" oftewel ruilspulletjes in worden gedaan. Ook kan de cache plaats bieden aan coins of travelbugs. Het is de bedoeling dat als je iets uit de cache haalt je er iets van minimaal dezelfde waarde erin terug stopt.

Na het verstoppen van de cache maakt de plaatser de locatie bekend aan andere geocachers, meestal via internet. In de schat is altijd een logboek aanwezig, waarin de vinder zijn naam achter kan laten. Het is ook de bedoeling dat de vinder op de website van de betreffende schat een bericht achter laat, ook als het niet is gelukt de schat te vinden. Het is echter niet de bedoeling de exacte ligplaats van de schat te vertellen; deze moeten de andere geocachers zelf vinden. Vaak staat er wel een hint op de site van de cache. Het is juist de sport dat men een beetje moeite moet doen met het zoeken. Als de cache is gevonden moet men het na het loggen en ruilen, deze weer op precies dezelfde plek en manier terug leggen ervoor zorgend dat bij het pakken en terugleggen ervan andere mensen niet zien wat men aan het doen is en waar de cache ligt.

De caches zijn er in diverse maten, van de grootte van een fietsventiel, fotorolletje waar alleen een logboekje in zit tot een munitiekistje of emmer waar men dan de goodies in zou kunnen vinden.

Typen caches

Naast heel eenvoudige caches, waarbij de gebruiker rechtstreeks op de juiste locatie af kan lopen, zijn er ook veel caches die ingewikkelder in elkaar zitten en waarbij eerst een soort speurtocht gelopen moet worden. Voor veel cachers gaat het daarom nog niet eens zozeer om de cache zelf, maar meer om de tocht en het ontdekken van mooie locaties in de natuur of in steden.

Caches kunnen in de volgende soorten worden onderverdeeld:
Traditionele caches
De eenvoudigste soort, waarbij de eindlocatie al staat vermeld op internet. De cacher voert de coördinaten in en kan op weg gaan.
Multicaches
Bij deze caches is alleen de startlocatie gegeven. Op deze locatie kunnen door zoeken of het oplossen van een opdracht de coördinaten van de cache (of een volgend tussenpunt(ook wel waypoint genoemd)) gevonden kunnen worden.
Mystery cache
Bij deze caches is niet de locatie van de cache aangegeven, maar enkel een referentiepunt in de buurt. Door vooraf allerlei puzzels of opdrachten op te lossen kan de echte locatie gevonden worden.
Event cache

Evenement (event)-caches zijn samenkomsten voor geocachers om te discussiëren over het geocachen. Na het evenement zal de eventcache worden gearchiveerd. Vaak worden speciaal voor het event nieuwe caches gemaakt, die wel blijven liggen. Een bijzonder type event is de Cache In Trash Out-event waarbij deelnemers afval opruimen tijdens hun zoektocht naar de cache.
Earth Cache
Een Earth cache moet een educatieve geologische opdracht bevatten. Bijvoorbeeld het meten/berekenen van de omvang van een specifiek kenmerk van het gebied, het verzamelen en vastleggen van gegevens (zoals tijdstip van een getijdegolf), of door een e-mail naar de cache eigenaar te laten sturen met het antwoord op geologische vragen waarvan de informatie ter plekke te achterhalen is (bijv. op een informatiebord). Sinds 01 januari 2011 zijn de richtlijnen aangepast, het maken van een foto is optioneel. Virtuele cache
Op sommige plaatsen is het niet mogelijk of toegestaan een fysieke cache te verstoppen. Een virtuele cache is dus alleen een locatie. Deze caches worden meestal als 'gevonden' beschouwd als de cacher een vraag over de locatie kan beantwoorden of een foto kan tonen. Sinds geruime tijd worden geen nieuwe virtuele caches meer toegevoegd aan de database, een earth cache kan nog wel worden aangemaakt.
Webcam cache
De bedoeling is herkenbaar (met GPS zichtbaar) in beeld van een bepaalde webcam te gaan staan en als bewijs het plaatje van de webcam bij het log te voegen. Sinds enige tijd worden geen nieuwe Webcam caches meer toegevoegd aan de database.
Wherigo cache
Wherigo is een technisch hulpmiddel voor het bouwen en spelen van avonturen met GPS ondersteuning. Een van de mogelijke toepassingen is het mogelijk maken van interactie tussen geocachers en virtuele objecten en karakters, door het betreden van virtuele zones. Hiermee kan de jacht naar de schat een nog rijkere ervaring worden.
Letterbox Hybrid
Bij deze vorm maakt men gebruik van aanwijzingen in plaats van coördinaten. Echter in enkele gevallen heeft de letterbox coördinaten. De maker heeft hem dan zowel letterbox als geocache gemaakt. In de cache hoort een stempel aanwezig te zijn. Sommige cachers hebben zelf ook een logboekje en stempel bij zich. Wanneer iemand een Letterbox heeft gevonden, plaatst hij zijn jouw stempel in het logboek

Travelbugs en Geocoins

Naast het groot aantal onbekende items in een schat, zijn er ook items die geregistreerd worden. Deze zogenaamde travelbugs hebben een uniek identificatienummer, waarmee de reis van het item via internet gevolgd kan worden.
De meeste travelbugs hebben een bepaald doel meegekregen. Vaak is dat: zo veel mogelijk landen bezoeken. Het is de bedoeling dat een travelbug, nadat hij gevonden is, binnen een aantal weken weer in een andere schat wordt geplaatst. Hierdoor blijft de travelbug in het spel en kunnen anderen hem ook vinden.

Een variant op de travelbug is de geocoin. Een geocoin is een soort van travelbug en is een speciale penning in verschillende vormen, gemaakt door geocachers of door groepen. Een geocoin heeft net als een travelbug een speciaal tracking-id.