Venetie

Na een karig ontbijt in het hotel vertrekken we richting Venetië. We parkeren de bus bij het gewijzigde checkpoint omdat het originele checkpoint ivm een staking is afgesloten. We gaan verder met de busboot waar we onderweg al onder de 3 bruggen van Venetië door varen. Aangekomen lopen we eerst richting een klein pleintje waar de groep verdelen over 2 mini koffiebarretjes voor een warme slok en een 2e ontbijt. Dan kunnen we er weer tegenaan met een frisse wandeling over de Accademiabrug. Deze brug vormde de tweede verbinding over het Canal Grande en is aangelegd door een Oostenrijkse gouverneur zodat hij zijn troepen sneller door de stad kon verplaatsen. Hier heb je een mooi uitzicht op de paleizen aan het Canal Grande en in ons geval op de brandweerboot die met een bloedgang onder ons door kwam razen. We lopen verder naar het San Marco plein. Daar zetten we de groep af die met de gondel door de grachten willen varen. Vervolgens krijgt de rest van Deborah op het Piazza di San Marco uitleg over het plein, de kerk, het dogenpaleis en de klokkentoren.

Canal GrandeOpzij, opzij, opzij...

Piazza San Marco

Piazza San Marco
Het San Marcoplein geeft als een van de mooiste pleinen ter wereld een volmaakt beeld van de grootsheid van Venetië in het verleden. Het plein is geheel met trachiet- en marmerplaten geplaveid. Het is 176 m lang en bij de San Marco 82 m breed en aan de andere kant 52 m. Het wordt aan drie kanten begrensd door een bogengaanderij, waar zich winkels en koffiehuizen bevinden.



San Marco
De San Marcokerk is gewijd aan de evangelist Marcus wiens en stamt uit 830. Hij werd in 976 na de brand vernieuwd en in de 11de eeuw naar Byzantijns voorbeeld verbouwd. Het bouwwerk is 76,5 m lang en 51,75 m breed en heeft de vorm van een Grieks kruis met vijf koepels. De buitenmuren hebben aan de bovenkant evenals binnen in de gewelven mozaïeken die uit de 11de eeuw stammen welke het verhaal van de heilige Marcus vertellen. Boven het hoofdportaal staan vier 1,6 m hoge bronzen paarden uit Constantinopel, het enige vierspan uit de oudheid dat bewaard is gebleven.

San Marco kerkSan Marco kerk

De klokkentoren

De klokkentoren

Voor de San Marco staat de 99 m hoge klokkentoren. Boven op de koepel staat de engel Gabriël. Er voor bevindt zich de logetta, de marmeren hal aan de voet van de toren. Er staan bronzen beelden van Minerva, Apollo. Mercurius en Pax en er is een bronzen deur. Met de bouw ervan is men in negende eeuw begonnen. In de zestiende eeuw heeft hij de tegenwoordige hoogte gekregen. In 1902 stortte hij in en is toen in de oorspronkelijke staat herbouwd.


Het dogenpaleis
Palazzo DucaleOftewel het Palazzo Ducale was het centrale gebouw in de tijd van de republiek Venetië. Het was Bestuurs- en gerechtsgebouw. Ook was er een gevangenis. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit de twaalfde eeuw en is in de dertiende tot de zestiende eeuw meermalen verbouwd.
De hoofdgevel is een mooi voorbeeld van gotische bouwkunst. Het marmer dat in de voorgevel is verwerkt komt uit Istrie.
We krijgen wat vrije tijd om Venetië wat beter te leren kennen en duiken de kleine straatjes achter het San Marco plein in en bekijken vlug alle kleine souvenir winkeltjes vol met glas en andere waren.
Al dwalend komen we uit bij de Ponte Rialto. In de twaalfde eeuw werd op deze plaats de eerste houten brug over het kanaal gebouwd. In 1588 werd deze vervangen door een stenen brug. De brug is voorzien van twee rijen winkeltjes. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de paleizen met hun veel kleurige meerpalen en op de gondeliers. Hier heeft Diny een mooi souvenir van haar verjaardagsgeld gekocht, een paarskleurig, glazen, trosje druiven. We haasten ons terug richting het San Marco Plein voor een snelle lunch bij Mc Donalds, en lopen vervolgens naar het afgesproken verzamelpunt bij de klokkentoren.

De heilige TheodoorDe brug der zuchten

We volgen Deborah vanaf het San Marcoplein naar het Canale di San Marco de Piazzetta, waar vooraan bij de Molo, de standplaats van gondels, sinds 1180 twee granieten zuilen uit Syrië of Constantinopel staan. De één met de heilige Theodoor, de oude beschermheilige van Venetië, en de ander met de gevleugelde leeuw van de heilige Marcus.

We slaan linksaf en hebben een mooi uitzicht op de Ponte dei Sosperi, de Brug der Zuchten die de achterzijde van het Dogenpaleis met de gevangenis verbindt. De brug dankt zijn naam aan de zuchten die misdadigers op weg naar de plaats van hun terechtstelling slaakten. Hier heeft o.a. Casanova gevangen gezeten. Dan nemen we plaats op de boot die ons door de lagune naar de eilanden Murano en Burano zal brengen.

Murano & Burano
Murano is wereldbekend om zijn glaskunst. Een traditie sinds het jaar 600. Glas werd toen ook in Venetië zelf geblazen, maar aan het eind van de 13de eeuw werden alle glashutten op last van het stadsbestuur wegens brandgevaar overgebracht naar het eiland Murano. En zoals toeristen horen te doen bezoeken ook wij een glasblazerij, waar in no time een vaasje en een paardje is geblazen. Uiteraard krijgen we hoge kortingen als we een aankoop doen in de bijbehorende winkel (we hoeven er denk ik niet bij te zeggen dat deze korting al in de prijs is gecalculeerd.)
Burano
Burano is beroemd om zijn kantwerk en gekleurde huisjes, uitgevoerd door de vrouwen die achterblijven op het eiland als hun mannen uit vissen zijn. Het is een sfeervol eilandje met wat minder toeristen dan in Venetië, dus zeer aangenaam.

Op de terugweg naar de bus vergapen we ons nog even aan de gigantische cruise schepen waar we aan voorbij varen. Terug in het hotel maken we ons weer gereed voor een sfeervol diner. Het wordt gelukkig iets relaxer opgediend dan gisteren.

Sienna

Vandaag wijken we af van de route die beschreven is in de reisgids, omdat het qua kilometers en volgorde handiger is om eerst naar Sienna en dan naar Assisi te gaan ipv andersom. Van de Po-vlakte rijden we door de Appenijnen terug naar Toscane en gaan we van Florence via een provenciaals weg door de heuvels van Florence naar Sienna. De grens tussen het gebied van Florence en Sienna en de verdeling van de wijnvelden is door hanen ontstaan. Afgesproken was dat op het moment dat de haan ’s-ochtends kraaide er een man op pad werd gestuurd en dat de grens werd gesteld waar de twee mannen elkaar ontmoeten. Sienna koos een goed verzorgde ‘rijke’ haan, Florence had alleen een zwarte ‘arme’ haan. De arme haan had uiteraard eerder honger en kraaide daarom ook veel eerder dan de haan van Sienna. Florence heeft hierdoor gewonnen en daarom prijkt er op de hals van de chianti wijn uit Florence een zwart haantje. In Sienna bekijken we eerst de binnenplaats van het conservatorium. Deze is gebouwd in opdracht van Paus Julius de 13e, en Vivaldi heeft hier gestudeerd.

Piazza Del Campo
De PalioHet snijpunt van 3 heuvels vormen Piazza del Campo. Het is een waaiervormig plein dat is verdeeld in 9 vlakken. Vroeger waren er nl. 9 heren aan de macht. De Campo is beroemd en berucht omdat de Palio, de paardenrace van Siena, daar ieder jaar op 2 juli en 16 augustus gehouden wordt. De race wordt voor het De Torre del Mangiaeerst genoemd in 1283, maar zou ontstaan kunnen zijn in de Romeinse legerkampen. De jockey vertegenwoordigt een van de 17 stadswijken. De paarden worden via loting gekozen en gezegend in de lokale contrada kerken. De winnaar krijgt een Palio (banier).
Naast alle restaurantjes en terrassen ligt ook het Palazzo Publico, het stadhuis, met haar karakteristieke toren, de Torre del Mangia aan het plein. De Torre del Mangia wordt ook wel de eettoren genoemd, vanwege een klokkenluider die zo dik werd van het vele eten dat hij te dik werd om de toren te kunnen beklimmen.
Op een terras in de zon genieten we van onze lunch, helaas gaat daarmee wel al onze vrije tijd verloren en moeten we ons al weer gaan verzamelen voor en bezoek aan de dom van Sienna.



Duomo
We bereiken de dom via een onvoltooid 'schip', dat de dom nog vele malen groter zou hebben gemaakt. De dom werd gebouwd van 1136 tot 1382 en werd niet afgebouwd omdat een groot deel van de bevolking stierf aan de pest. De voorgevel stelt de Maria ten hemel opneming voor. Het is ontworpen door Giovanni Pisano, maar hij heeft het nooit af gezien. De ‘beweging’ in de beelden stelt een gesprek tussen de heiligen voor.

DuomoDuomo

Met onze groepskaartjes mogen we langs de rij wachtenden met voorrang naar binnen. Hier krijgen we een foldertje met uitleg over de mozaïeken op de vloer. Wij hebben een foto gemaakt van het mozaïek van Romulus en Remus met de namen van de steden die zij hebben ingenomen. Boven ons in de muren zijn de bustes van 172 pausen gezet, in de rondingen eronder staan de keizers.

Mozaiek van Romulus en RemusDe pausenDe spreekstoelDe bibliotheek

De spreekstoel is ontworpen door Nicholas Pisano (1266-1268). In het reliëf staat het leven van Christus. Het heeft 9 zuilen. De leeuwen stellen de duivel voor die op zoek is naar prooi maar onder het juk van de kerk staat. De trap is er later tegenaan gezet.
In de bibliotheek vinden we het levensverhaal van Aeneas Silvius Piccolomineus. Op de foto aan de linkerkant de bruiloft van Frederik III met Leonora en op de rechter afbeelding wordt Piccolomineus bisschop.

We verlaten Sienna en rijden naar ons hotel. Na het diner verzamelen we ons voor een avondtour naar Perugia.

Perugia
Fontana MaggioreWe starten bij de ingang van de beroemde dwangburcht Rocca Paolina. Deze is in opdracht van paus Paulus III door Antonio da Sangallo de Jongere op de fundamenten van een toen bestaande woonwijk gebouwd. Nu dient het als verbindingsgang van de benedenstad naar de middeleeuwse stad. Een mooi contrast want je neemt de roltrap om in de oudheid terecht te komen.
We lopen naar het oudste en belangrijkste plein van Perugia het Piazza IV Novembre. Hier staat de Fontana Maggiore. De fontein is gemaakt in 1277 door vader en zoon Pisano en bestaat uit twee boven elkaar gelegen marmeren bekkens met beelden die vertellen over de geschiedenis van Perugia en de bijbel, en over wetenschap en kunst. Het aquaduct dat het water over meer dan 3 kilometer naar de “fontana” leidt, werd in 20 jaar aangelegd.
We lopen verder langs de kerk naar de etruskische poort en terug naar het stadhuis. In het stadhuis wordt een concert gehouden, maar omdat het pauze is mogen we even snel een blik werpen in de schitterend beschilderde notariszaal. Verkleumd lopen we terug naar de bus en na een warme bak koffie en the duiken we lekker ons bedje in.

Assisi


We verlaten hotel Faina voor een bezoek aan Assisi. Hier krijgen we alles te horen over de Heilige Franciscus. We starten bij de S. Maria degli Angeli, een cathedraal die over 2 kapellen heen is gebouwd. De eerste is de Portiuncula-kapel. Een kleine kapel uit de 4e eeuw waar Franciscus zich met zijn monniken in 1211 vestigde. Achter de rechterzuil van de koepel staat de tweede kapel, de Cappella del Transito. Hier stierf Franciscus. We hebben ook een bezoek gebracht aan de rozentuin met rozen zonder doornen.



Franciscus
FransiscusFranciscus werd in 1182 in Assisi geboren. Zijn vader was een aanzienlijk koopman die wilde dat Franciscus hem op zou volgen. Zelf zag hij meer in een carrière als ridder. In 1202 trok hij als twintig jarige ten strijde tegen de stad Perugia. Hij werd gevangen genomen en voor een jaar in de kerker gezet. Hier kwam voor Franciscus de ommekeer in zijn leven.
In San Damiano knielde hij in 1205 voor het vervallen kerkje waar een stem tot hem sprak: "Franciscus, bouw mijn vervallen huis weer op". Toen hij opkeek zag hij alleen Jezus aan het kruis. Dit werd zijn taak en begon met het opknappen van de vervallen kerk. Het geld daarvoor verkreeg hij door de verkoop van stoffen van zijn vader. Zijn vader werd woedend, sloot Franciscus op in een klein kamertje en stelde hem terecht bij de bisschop. Hier heeft Franciscus zijn kleren afgeworpen, gebroken met zijn ouders en gekozen voor het geloof. Hij vestigde zich buiten de muren van de stad en leefde in alle eenzaamheid. Veel volgelingen sloten zich bij hem aan. Zo ontstond er de O.F.M. de Orde van de Minderbroeders. Franciscus stierf op 3 oktober 1226 en werd door paus Gregorius IX heilig verklaard, twee jaar later reeds. Zijn feestdag werd in de Romeinse kalender op 4 oktober vastgesteld.

Met de bus rijden we naar boven verder Assisi in. Daar bekijken we de kerk Santa Chiara (1257–1265), met het graf van de heilige Clara. We lopen naar het plein waar vroeger het geboortehuis van Franciscus heeft gestaan. Nu staat hier de enige na de 15e eeuw gebouwde kerk van Assisi, Il Santuario della Chiesa Nuova (1615). Het kamertje waar Franciscus door zijn vader is opgesloten is hier te zien. Voordat we de gotische San Francesco kerk gaan bezoeken krijgen we eerst nog wat vrije tijd. We spreken af op de Piazza del Commune. Hier staan de resterende zuilen van de Romeinse Minervatempel. Achter deze zuilen is de kerk S. Maria sopra Minerva gebouwd. Naast de kerk staat een stadstoren uit de 13e eeuw.

San Francesco kerk
Basilica de San FrancescoDe Basilica de San Francesco is gebouwd in de 13e eeuw ter nagedachtenis aan Franciscus. De basiliek bestaat uit 2 boven elkaar gebouwde kerken.
De benedenkerk is het echte heiligdom waar in de crypte de beenderen van Franciscus worden bewaard. De wanden en gewelven van de benedenkerk zijn geheel bedekt met fresco’s die vooral bedoeld waren om de vele gelovigen die niet konden lezen kennis te laten maken met de verhalen uit de bijbel en de levens van heiligen. In tegenstelling tot de benedenkerk is de bovenkerk hoog en licht.
De bovenkerk staat symbool voor de verlossing van de worsteling die de mens doormaakt.
De koepel van de bovenkerk is na een aardbeving ingestort.
Oorzaak is waarschijnlijk de verzwaring die was aangebracht te bescherming van de koepel. De kerk is vooral beroemd om de wandfresco´s waarop in 28 tableaus Franciscus leven is afgebeeld.

Basilica de San FrancescoBasilica de San Francesco

Na dit bezoek rijden we naar ons volgende hotel, Villa Mercede in Frascati, ten zuiden van Rome. Na het diner stappen we weer in de bus voor een avondtour Rome. Een klein voorproefje van wat ons morgen allemaal te wachten staat.