Een dag extra

Vandaag staat op onze planning dat we naar Coffs Harbour gaan rijden. Dit is een behoorlijk eind en we twijfelen eraan of we dat wel gaan halen. Omdat we nog een beetje balen van de snelweg van gisteren in de buitenwijken van Sydney willen we het nu wat rustiger aan doen en wat toeristische routes door National Parks te gaan rijden.

Onze eerste stop is bij Lemon Tree Garden. Het schijnt dat hier veel koala’s zitten en we willen wel even op zoek gaan. Maar eerst rijden we naar de haven van het plaatsje.

Lemon Tree GardenWe zijn lekker aan het fotograferen als er een auto stopt. De man zegt dat we onze fototoestel maar klaar moeten houden en gooit vervolgens een emmertje met viskarkassen leeg op het strandje. En kijk, daar komt een pelikaan aanvliegen om een lekker visje te verorberen.
En dan komen er meer. Ze wonen op het eilandje dat aan de overkant ligt en hebben wel trek in een lekker hapje. Vele foto’s later rijden we terug naar een stuk bos waar we eerder al langs gereden waren. We parkeren de auto en gaan een uurtje wandelen in de hoop een koala tegen te komen. Maar helaas, we hebben er geen gezien.

We rijden terug naar de Pacific Highway en nemen na een tijdje de route naar Tea Gardens. Dit is een hele mooie route door Myall N.P. Op een gegeven moment houdt de weg op bij het water. Maar gelukkig vaart er een ferry en die brengt ons naar de overkant. Daar gaat de weg bijna gelijk over in gravel en we twijfelen of dit wel de goede weg is naar Bulahdelah. Het duurt een behoorlijke tijd maar uiteindelijk zien we op de borden dat we de goede kant op gaan.
Vanaf Bulahdelah rijden we naar Seal Rocks. Het is inmiddels lekker weer geworden en we kunnen dan ook op het strand een lekker broodje eten. We genieten nog even van het zonnetje en kijken naar de surfers die ook hier weer aanwezig zijn.

Seal RocksSugarloaf Point Lighthouse

Dan gaan we door naar de vuurtoren. Het is een stukje wandelen (bergop) maar het uitzicht is zeker de moeite waard. Ook hier weer vele foto’s gemaakt. Het is al laat als we door het Booti Booti N.P. terugrijden naar de Pacific Highway. Omdat we het te laat vinden om nog door te rijden naar Coffs Harbour besluiten we te gaan overnachten in Port Macquarie. We rijden het plaatsje rond op zoek naar een motel. We komen aan bij de Town Beach Motor Inn. Hier boeken we de goedkoopste kamer tot nu toe maar het is ook zeker de beste tot nu toe. We frissen ons wat op en gaan het centrum van het stadje verkennen. Het restaurantje dat we hadden uitgekozen blijkt te zijn gesloten dus gaan we op zoek naar een ander. We komen uit bij Hogg’s Breath waar we een heerlijke steak eten. Terug op onze kamer proberen we nog het reisverslag op onze weblog te zetten. We hadden niet zo’n beste internetverbinding maar het is toch gelukt.

Lemon Tree Garden

Koala's

Koala HospitalVanmorgen werden we voor het eerst een keer niet ver voor de wekker wakker. Heerlijk geslapen. We gaan naar het centrum voor een lekker ontbijt en dan naar het Koala Hospitaal. Hier worden gewonde koala’s opgelapt en weer terug in de natuur gezet.
Het hospitaal wordt volledig gerund door vrijwilligers en het verbaasde ons dat zij geen enkele subsidie krijgen vanuit de regering en dus volledig afhankelijk zijn van giften. Op het bord bij de ingang staat welke koala’s er op dit moment aanwezig zijn en welke verzorging ze krijgen. Bij binnenkomst krijgt elke koala een naam die gebaseerd is op de plaats waar ze is gevonden.

Er zijn ook een paar koala’s die permanent in het ziekenhuis verblijven, zoals eentje die aan 2 ogen blind is en dus niet meer in de vrije natuur kan overleven. Ook de witte koala die ze een tijdje geleden ter verzorging hadden hebben ze weer terug gezet in de natuur. Aan de ene kant wel goed want daar hoort het beestje nu eenmaal, maar aan de andere kant was het natuurlijk ook een goede publiekstrekker geweest en dat is dan weer goed voor de giften. Maar dat mocht niet dus terug naar de natuur. Na wederom weer vele foto’s te hebben gemaakt lopen we weer terug naar de auto. Inmiddels is het gaan stromen van de regen en we komen dan ook behoorlijk nat aan bij de auto. Snel naar binnen, daar is het droog en warm.

Dangar Falls
Het plan is om de route te vervolgen en misschien wel aan te komen in Yamba volgens de planning. Het is een eind rijden maar de Highway rijdt lekker door. We lunchen in Nambucca Heads en gaan dan weer het binnenland in.
Via een mooie bergweg rijden we door het Bellinger River N.P. en het Dorrigo N.P. In Dorrigo halen we bij het informatiecentrum wat kaarten van de omgeving. En rijden we naar de Danger Watervallen die vlak bij het plaatsje zijn.Het wordt al later en het ziet ernaar uit dat we Yamba niet gaan halen. Dus besluiten we door te rijden naar Armindale. We moeten morgen dan wel een stukje verder terugrijden maar we hopen dat het morgen ook wat beter weer wordt en kunnen dan dat goed gebruiken als we de Wollomombi waterval gaan bekijken. We nemen maar weer een Motor Inn omdat we daar gisteren ook een zeer goede ervaring mee hadden. Deze kamer is ietsje minder maar zeker voldoende en er is gratis internet op de kamer dus we kunnen weer een verhaaltje uploaden. Maar eerst bekijken we nog even de foto’s die we vandaag gemaakt hebben. Vooral de koala’s staan er goed op. We hebben nu na 6 dagen in Australie al 850 foto’s gemaakt. We rekenen nog maar niet door hoeveel dat er zullen zijn aan het einde van de vakantie.

Koala Hospital

Kangaroes

Helaas is het ook vandaag geen mooi weer. Het regent en het is bewolkt als we vertrekken richting Grafton.
Onderweg stoppen we bij Wollomombi Falls. Snel een paar fotootjes gemaakt en dan vlug de auto weer in want daar is het droog. Vlak voor Grafton zien we ineens een aantal kangaroes staan. We zetten de auto aan de kant en lopen een stukje terug om er een foto van te maken. Dat moet wel snel want ze zijn behoorlijk schuw en er ontgaat ze geen enkel geluid.
Vanaf Grafton rijden we naar Brooms Head. De place to be voor kangaroes lijkt wel. In totaal hebben we er zeker meer dan 100 gezien. Maar de meesten stonden te ver weg om op de foto te zetten. We doen toch nog een aantal goede pogingen.

KangarooWollomombi Falls

Dan rijden we naar Yamba. We waren eerst van plan hier te gaan slapen maar besluiten toch nog een stukje door te rijden naar Ballina. In Ballina hadden we via de informatiefolder 3 slaapplaatsen uitgekozen, te weten 2 motels en 1 B&B. De motels zaten vol dus dan maar aanbellen bij de B&B.

Brundah B&BHier worden we verwelkomd door Ros die samen met Mal de B&B runt. Ze laat ons de kamer zien en die bevalt ons meteen. Het is niet goedkoop maar we vinden het geweldig dus we besluiten hier te gaan slapen vannacht. Na het uitladen van onze spullen staat er eerst een glaasje wijn voor ons klaar in de zitkamer. Dan kiezen we uit het boek een restaurant om s’-avonds te dineren. Het is het restaurant Wicked geworden. Ros boekt een tafeltje voor ons en wij installeren ons heerlijk relaxed met een boek op de bank. En de kat Salem ligt ook lekker op schoot. We voelen ons heerlijk thuis.


We hadden al van Ros gehoord dat de porties in Wicked redelijk groot waren dus we wagen ons niet aan een voorgerecht. Rene had de eend en ik had vis. Het was heerlijk. We wagen ons toch nog aan een toetje. Echter het toetje dat ik wilde hebben was niet meer voorradig. Dus alleen nog een kopje thee genomen en de helft van Rene zijn toetje verorbert. Helaas is het ook nog begonnen met stormen. Hopen dat dat morgen over is.

Brundah B&B

Wallabies en spinnen

Er stond eigenlijk een vroege start op het programma van vandaag, maar voor het ontbijt van Ros maken we een uitzondering.
We beginnen met vers fruit. De cerials slaan we even over vandaag en dus brengt Ros ons heerlijke eggs benedict.
Dit smaakt fantastich. Daarna ook nog toast met jam en het ontbijt is compleet.
We delen de ontbijttafel met nog een ander stel dat 3 nachtjes in de B&B slaapt. Zij kwamen uit Brisbane en waren hard aan een lang weekend toe.

Byron Bay Lighthouse
Wij gaan vandaag wel die kant op en rijden eerst naar Byron Bay. Hier staat een vuurtoren en hier ligt ook het meest oostelijke stukje vaste land van Australië. Dat is achteraf nog een flinke wandeling maar we laten ons niet kennen en wandelen het hele stuk met afwisselend zon, regen en wind.
We rijden verder en bij Coolangatta gaan we de grens van NSW over naar Queensland. Hier moeten we ook onze klok een uurtje terug zetten. We rijden langs de plaatjes Tweed Heads, Currumbin en Surfers Paradise. Dit zijn gigantische kustplaatsen die in elkaar overlopen en waar alleen maar hoge gebouwen te vinden zijn. Dit zijn we al snel zat en gaan dan weer het binnenlands in. We hoopten in Nerang een toerist office te vinden maar helaas die hebben we niet gevonden. Dus doorgereden naar Lamington N.P. Onderweg nog even gepicknickt met een broodje van Subway.

Bellbird Lookout

Aangekomen bij Lamington N.P. stoppen we eerst bij het informatiecentrum. Hier is echter niemand aanwezig dus rijden we door naar de Binna Burra Lodge. Tot onze verbazing hebben ze nog kamers vrij en we boeken er eentje voor vanavond. Dan laden we onze spullen uit en pakken onze spullen voor en korte wandeling. Wij kiezen voor de Bellbird lookout.
Vlak nadat we het pad in zijn gelopen zien we al meteen een soort van kalkoen scharrelen. We proberen er wat foto’s van te maken maar het is een beetje donker in het bos. Ook zien we een Wallabi Dit is een klein soort kangaroe.
We lopen de trail en horen geluiden verschillende dieren. Meeste vogels. Bij de lookout zien we een mooie regenboog die zowaar ook te zien is op de foto.


Giant Ant
Dan lopen we nog een stukje verder en komen in een klein weilandje. Hier zien we een bordje staan en dat maakt ons nieuwsgierig. Het bordje verteld ons over de gigantische mieren die hier zitten. En jawel er zit op het bankje een mier van wel twee en een halve centimeter. Het schijnt dat deze mieren behoorlijk agressief kunnen zijn. Ook kunnen zij met hun voorpoten steken als een insect. Het is niet verstandig om er een dood te trappen want in dat geval laat het dode beest feromonen achter die de andere mieren tot aanvallen aanzet (vaak in grote getalen).


Omdat we om 7 uur al weer in het restaurant moeten zijn maken we rechtsomkeer en lopen de trail weer terug. In onze kamer komen we even bij van de wandeling en gaan dan heerlijk dineren in het restaurant.
Teruggekomen op de kamer zetten we nog een bakje koffie en dan zie ik een gigantisch grote spin lopen. Die moet het huisje uit eerder ga ik niet naar bed.
Normaliter zet ik spinnen meestal buiten maar deze was zo groot dat ik geen glas kon vinden waar hij in paste. En hij was ook heel erg snel dus ik weet niet of we hem op die manier hadden kunnen vangen. Dus helaas hebben we hem dood gemaakt. Het huis verder nog wel gecontroleerd op andere beestjes maar gelukkig niets meer kunnen vinden.

Byron Bay