Sydney (1)

In de auto op weg naar Schiphol vroeg Rene aan mij of ik nog had gekeken of het vliegtuig nog op tijd vertrok. Dat had ik niet gedaan en hij ook niet dus we waren zeer benieuwd of er nog een wijziging had plaatsgevonden. Onderweg halen we Alex op die onze auto de komende maand in zijn bezit heeft en met z’n drietjes rijden we zonder files naar de vertrekhal waar we zeker anderhalf uur voor de geplande tijd aankomen.
Bij binnenkomst zien we op de borden dat onze vlucht helaas met 2 uur is vertraagd. We hebben nu wel heel veel tijd over.
We gaan inchecken. We doen weer eens een poging met de zelf check-in, maar zoals gewoonlijk lukt dit niet en worden we naar een balie verwezen die het inchecken voor ons zal doen. Daar bleek dat de visa die we in augustus al hadden aangevraagd beiden op Rene zijn naam in het systeem stonden. Na 1 ervan naar mij te hebben toegewezen lukt het om de instapkaart aan te vragen. Helaas zitten we niet naast elkaar en ook niet aan het gangpad, maar gelukkig zitten we dan nog wel achter elkaar. We gaan eerst op ons gemak nog even wat drinken in 1 van de kioskjes en daarna gaan we de rij in voor de paspoortcontrole. Hier nog geen bagagecheck want die is weer verplaatst naar de gate.
Even nog wat shoppen en dan naar de bistro om wat te eten. Het eten wordt echter snel opgediend dus we hebben nog behoorlijk wat tijd over. Dan zien we een paar heerlijk ligstoelen en gaan daar lekker zitten lezen.
Eindelijk is het tijd en we lopen naar de gate. We komen gemakkelijk door de controle en de reis kan nu echt gaan beginnen.

De vlucht is lang, ruim 12 uur, maar we hebben een eigen entertainment center dus we doen wat spelletjes tegen elkaar en kijken wat filmpjes. Ook proberen we nog wat te slapen maar dat duurt meestal nooit lang. Het is een rustige vlucht en met gemak landen we op Singapore Airport. In plaats van drie en een half uur hebben we nu nog anderhalf uur om onze volgende vlucht te halen. We spurten dus naar de betreffende transferbalie wat nog een behoorlijk eind lopen is want Singapore Airport is volgens ons tot nu toe de grootste luchthaven die we hebben gezien. We zijn meteen aan de beurt en krijgen onze instapkaarten. Nu zitten we wel naast elkaar maar helaas weer niet aan het gangpad. Gelukkig was onze bagage op Schiphol al doorgelabeld naar Sydney dus daar hadden we geen omkijken naar.
Dan op zoek naar een rookruimte voor Rene. Die hebben we snel gevonden en bevindt zich buiten op een terras. Het is bewolkt en al schemerig maar wel erg warm en door een hoge luchtvochtigheid ook wel een beetje benauwd maar het ziet er allemaal wel heel gezellig uit. Er is een grote cactustuin aangelegd en er is een barretje. Dan gaan we naar de gate voor onze volgende vlucht. Van zeven en een half uur. We vertrekken op tijd. Ondanks wat turbulentie tijdens het opstijgen en een beetje turbulentie onderweg is ook dit weer een hele relaxte vlucht.

Eenmaal geland moeten we eerst door de paspoortcontrole en vervolgens door de bagagecheck. Lange wachtrijen bij beide checks maar we komen er wederom weer voorspoedig door. We lopen wat rond en gaan dan op zoek naar een geldautomaat. Na ontvangst van onze eerste Australische dollars lopen we naar een kioskje om wat donuts en drinken te kopen en gaan dat buiten op ons gemakje oppeuzelen. Helaas is het weer niet wat we ervan verwacht hadden. Het is bewolkt en er is regen voorspeld. We hebben er nog geen idee van dat we in Sydney zijn, maar dat kan ook door de vermoeidheid komen.
Dan gaan we op zoek naar de bus die ons in de richting van ons hotel kan brengen. Maar die kunnen we niet vinden. Na een gesprekje bij de informatiebalie besluiten we de trein naar Central Station te nemen. Dit station ligt in de buurt van ons hotel.
Daar aangekomen kunnen we gelijk naar onze kamer omdat we al en nacht eerder hadden geboekt. Tot onze verbazing hebben we geen slaap, maar we voelen ons wel smerig dus eerst maar eens lekker lang douchen.
We besluiten om meteen Sydney te gaan bekijken. En lopen via Hyde Park richting het stadhuis. Onderweg eten en drinken we nog wat bij Starbucks en kopen onze eerste souvenir wat helaas een paraplu is vanwege de regen die inmiddels lekker de uit de hemel stroomt.

Victoria Building

We steken over naar het Victoria Building. Een schitterende passage die ook al helemaal in ingericht voor de feestdagen. In het midden staat een gigantische kerstboom helemaal vol met Swarovski kristallen. Maar ook het gebouw zelf heeft echt een heel mooie uitstraling met glas in loodramen, enkele schitterende vloeren en 2 heel aparte klokken.Sydney Aquarium

We vervolgen onze weg naar Darling Harbour. Hier lopen we eerst over de Pyrmont Bridge, langs het Australian National Maritime Museum. Dan terug over de brug om een kijkje te nemen in het Sydney Aquarium waar we alle vissen zien die we eventueel kunnen tegenkomen als we straks een duik gaan nemen in het Great Barrier Reef. We zien er een heel veel leuke, mooie en ook gevaarlijke beestjes en vermaken ons prima.


Darling Harbour Parc

Eenmaal weer buiten slaat de vermoeidheid toe. Het weer is echter ook opgeknapt dus we halen een broodje bij Subways en gaan dit lekker aan de waterkant opeten. We lopen nog een tijdje door het park van Darling Harbour en gaan dan richting de Sydney Tower. Omdat het inmiddels toch weer bewolkt is geworden en we best heel moe zijn lopen we toch maar door en gaan terug naar het hotel waar we toch maar even op bed gaan liggen.We slapen van 6 tot 8. We wilden eigenlijk in de stad gaan eten maar we hebben allebei geen trek. We blijven dus op de kamer en gaan de foto’s van vandaag bekijken. We hebben goed ons best gedaan want we hebben er al ruim 280 gemaakt. Dat belooft wat voor de totale hoeveelheid voor de rest van de vakantie.

Om 10 uur beginnen we toch wat trek te krijgen en trekken we er toch nog maar op uit. We drinken eerst wat in de hotelbar. Deze was net gesloten maar we konden toch nog wat bestellen. Dan op zoek naar wat fast food en dan weer terug naar het hotel waar we snel weer in slaap vallen.

Victoria Building

Sydney (2)

We zijn vroeg wakker, al om 5 uur. Ik heb een flinke verkoudheid, kan hiervan niet meer slapen en ga het verslag van gisteren schrijven. Rene probeert nog even verder te slapen wat ook nog lukt.

Opera HouseEr staat vandaag een drukke dag op het programma dus we hopen dat we genoeg hebben geslapen om het vol te houden tot vanavond. We starten met het kopen van een day tripper pas voor het openbaar vervoer. Voor 15 Australische Dollars kunnen we de hele dag gebruik maken van de bus, trein en ferries.
Met de trein gaan we vervolgens naar Circular Quay waar we een kijkje gaan nemen bij the Opera House. Helaas is het bewolkt en regent het dus de mooie weerschijn van de tegeltjes op het Opera House krijgen we niet te zien.

Dan gaan we naar CQCafe waar we een heerlijke omelet als ontbijt nemen. Dan weer terug naar the Opera House waar we een tour boeken om ook de binnenkant te bekijken. De zalen zijn mooi en zeer groot. Er zijn in totaal 5 zalen waarvan wij er 2 te zien krijgen. Na een uurtje is de tour voorbij en gaan we met de ferry naar Manly. Vanaf het water hebben we ook een mooi uitzicht op de Harbour Bridge en the Opera House.


Opera HouseHarbour Bridge

ManlyAangekomen op Manly lopen we via the Corso, een leuke toeristische winkelstraat, naar het strand. Als we op het strand aankomen, gaat ook meteen de zon schijnen en is het lekker warm en gezellig. De zee ligt vol met surfers en dat is een leuk gezicht. Ook het surf resque team is een attractie op zich. Ze zijn te herkennen aan hun charmante geel met rood gestreepte badmutsen.
We lopen wat rond en gaan dan op een terrasje lunchen.
We hadden een kleine wandelroute uitgestippeld over het eiland maar op de kaart waren de hoogte verschillen niet te zien. De straatjes die we door moesten waren behoorlijk heuvelachtig en met een ademtekort vanwege mijn verkoudheid was dit een vermoeiende aangelegenheid en hebben we halverwege besloten toch maar terug te gaan naar de ferry.

The RocksTerug op Circular Quay lopen we naar de wijk the Rocks. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op the Opera House en dat weten er meer want het is ook een perfect punt voor het maken van bruidsrapportages. De bruidsparen die we zijn tegengekomen waren niet te tellen. Op een stukje park onder de Harbour Bridge was een receptie aan de gang er was zelf live muziek aanwezig. We besluiten nog een stukje door te lopen en zo een rondje te maken terug naar CQ, maar dit was niet zoín succes. Na het missen van een afslag moesten we een heel lang stuk door lopen en we kwamen dus behoorlijk vermoeid weer aan op CQ.
Gelukkig zit daar Starbucks, dus daar even uitgerust met een cappuccino en een caramel hot chocolate.

Dan de trein gepakt naar Bondi Beach Junction. En dan nog met de bus naar Bondi Beach zelf. Omdat we behoorlijk wat tijd hebben verloren in the Rocks is het al donker als we in Bondi Beach aankomen. En omdat het ook al 8 uur is besluiten we de wandeling langs de kust naar Bronte Beach maar te skippen. We gaan op zoek naar een restaurantje. Die we op het oog hadden zat helaas al vol. Dus maar een willekeurig zaakje binnengegaan. Het eten was best lekker (we speelden wel op safe met onze spaghetti) maar de bediening moest nog wel veel leren qua gastvrijheid en snelle service.
Met de bus zijn we toen weer teruggereden naar CQ om nog een nachtfoto van the Opera House te maken. Daar aangekomen kwam de regen echt met bakken uit de hemel zetten en het onweerde zelfs behoorlijk. We zijn toch nog richting the Rocks gelopen voor een foto maar door de weersomstandigheden is die niet gelukt. Het is inmiddels al half elf en behoorlijk nat zien we dat Starbucks nog open is. Dus snel naar binnen voor nog een lekker warm drankje. Dan terug naar het hotel waar ik direct instort van vermoeidheid en gelukkig als een blok in slaap val. Rene bekijkt nog de wederom vele fotoís die we hebben gemaakt vandaag en gaat dan ook slapen.

Opera House

Blue Mountains

Vanmorgen ontbijten we zeer gezond in het hotel. Toast met jam en honing en een flink bord met vers seizoensfruit. Dan checken we uit en nemen een taxi naar Avis waar we onze huurauto gaan ophalen. We dachten dat Avis in het centrum van Sydney zat maar het bleek dat het in een buitenwijk van Sydney zat, Paramatta. Gelukkig voor ons was het wel op de weg naar de Blue Mountains maar het was wel een taxirit van zoín 40 minuten.
Princes Rock Lookout


De auto staat al voor ons klaar. Een zilvergrijze Mitsubishi 380 E. Via highway 4 rijden we direct naar de Blue Mountains. Bij Glenbrook boeken we in het tourist office alvast een slaapplaats in het La Maison Boutique Hotel. En rijden dan door naar de eerste stop in Wentworth falls. Hier bekijken we onze eerste waterval en maken we onze eerste natuurwandeling.
In Leura gaan we lunchen we in cafe Josophanís. Hier worden Belgische bonbons verkocht en staan de desserts in het teken van chocolade. Op de counter staat een chocoladefontein. Rene neemt een sandwich en ik neem een dagsoep van aardappel en spinazie. Als toetje nemen we een cheesecake van witte chocola en mascarpone met een bolletje ijs. Machtig lekker !Dan gaan we verder naar Gordon Falls. Dit is een kleine waterval. Via Honeymoon View rijden we langs Echo Point naar Scenic World. Hier kun je met een treintje en een kabelbaan een tour maken. Omdat het echter vlak voor sluitingstijd is besluiten we dit morgenochtend vroeg te doen. Wel nog even een souvenir gekocht, een telefoonsieraad met een schildpadje. Dan rijden we terug naar Echo Point om de Three Sisters te bekijken. Hier hebben we een mooi weids uitzicht over Jamison Valley.

Jamison Valley / Three Sisters

Dan gaan we naar het hotel en betrekken onze kamer. Voor de deluxe room wat het moest zijn vinden we het toch een beetje aan de matige kant. Maar het is goed genoeg voor een nachtje. Het is al aan de late kant als we besluiten een kijkje te nemen bij de Three Sisters die ís-avonds mooi verlicht zijn.

Door naar het dorpje om wat te eten. Het is al bij negenen als we bij restaurant Avalon aankomen. Hier krijgen we te horen dat de keuken al dicht is. Dan maar naar de pizzeria een stukje verderop die nog wel open is. Een stuk minder gezellig maar wel lekker gegeten. Omdat er verder in het plaatsje niets meer te beleven is gaan we weer terug naar het hotel waar we nog wat tv kijken en een boekje lezen.

Three Sisters

Terug naar de kust

Na een simpel maar lekker ontbijtje gaan we weer op pad. Helaas is het weer niet zo goed als gisteren. Het is bewolkt en het regent. We besluiten toch niet de Scenic Railway en de Skyrail te doen omdat het uitzicht niet al te best is. Dus we rijden richting het centrum van Katoomba waar we een groot warenhuis tegenkomen. Hier slaan we een voorraadje eten en drinken in en vervolgen onze trip richting Mount Victoria.

Bij Blackheath rijden we nog even naar Govetts Leap Lookout. Hier kijken we op Grose Valley. Via de Darling Causeway rijden we naar the Bells Line of Road. Hier rijden we nog een bergweggetje in naar Mount Wilson en Mount Irvine. Een mooie natuur.
Giant Tree
We maken nog een korte stop bij the Cathedral of Ferns en the Giant Tree. Een wandeling van 10 minuutjes maar lang genoeg want het is behoorlijk koud ondanks onze jassen en truien die we aan hebben.
Bij Windsor missen we de afslag die we hadden willen nemen om richting Wisemanís Ferry te gaan. Omdat het al wat later wordt en omdat we niet weten wat de tijden van de ferry zijn besluiten we een andere route te kiezen.
Dit was echter niet zoín goed plan want we kwamen in de buitenwijken van Sydney terecht waar het een drukte van jewelste was qua verkeer. Ook de richtingen werden niet al te best aangeduid zodat we nog een tijdje in de rondte hebben gereden zonder echt te weten of we wel de goede kant uitgingen.
Uiteindelijk zijn we op de Pacific Highway richting Newcastle terechtgekomen en deze hebben we dan ook verder gevolgd.

Bij het informatie centrum in Swansea halen we nog even een map van Newcastle. Omdat we redelijk moe zijn besluiten we het Ibis hotel op te zoeken en boeken daar een kamertje. Hier horen we dat je kunt dineren van 6 tot 9 en dit verklaart dus ook waarom we gisteren moeite hadden met het vinden van een restaurantje. We waren gewoon te laat.
We frissen ons een beetje op en bereiden de route voor morgen voor en gaan dan het plaatsje in. Voor de zekerheid hadden we de receptie een tafeltje laten boeken in restaurant Scratchleys. Dit restaurant heeft een mooie locatie aan het water een half uurtje lopen van het hotel. Volgens het boekje kun je hier heerlijke vis en steaks eten. Nou daar hebben wij wel zin in.

Het stadje is uitgestorven en we zijn blij dat we weten dat we in het restaurant terecht kunnen want we zien geen alternatieven. Overal dichte deuren en rolluiken en veel leegstand. In het restaurant aangekomen krijgen we een mooie tafel aan het raam bij het water met een schitterend uitzicht op de lichtjes van de haven. Ook het eten is fantastisch. En we drinken een wijntje uit de streek (Rosemonts). Al met al een geslaagde avond. Nog even een lekker avondwandelingetje terug naar het hotel waar we vermoeid in slaap vallen.

Scratchley's Restaurant