RS OVERKLEEFT

REISVERHALEN

2021

Schoorl

Schoorl

We kunnen door de maatregelen rondom Covid nog steeds niet naar het buitenland maar we hadden wel zin in een weekje vrij. En dus zoeken we een mooi plekje uit om naar toe te gaan in Nederland. Omdat wij eigenlijk meestal richting het oosten gaan besluiten we nu eens naar het noorden te gaan en komen uit in Schoorl, Noord Holland. We vinden een leuk klein huisje met sauna en een een grote tuin met heerlijke loungesets en besluiten die te boeken. De weken voordat we vertrekken is het koud en nat in Nederland en we hopen dat daar elk moment verbetering in zal komen, maar jammer genoeg is daar bij alle weerapps nog geen zicht op. Dus maar hopen dat er genoeg droge momenten zullen zijn voor onze wandel- en fietstochtjes die we in de planning hebben.

Dan is het zover. We brengen de poezen naar het pension en na het inladen van de auto, die ook dit keer weer overvol is, kunnen we op weg naar het noorden van het land. We komen rond de afgesproken tijd van 3 uur aan bij ons huisje Lansu. Dit leuke huisje zit achter het woonhuis van de eigenaren en is precies groot genoeg voor een verblijf van 2 personen. We maken kennis en krijgen een korte rondleiding door het huisje en de tuin. Dan laden we alle spullen uit en geven ze een plekje. Het is hier heerlijk weer en en we besluiten meteen van de zon te gaan genieten. Dus met een drankje en onze boeken installeren we ons op de heerlijke loungestoelen in de tuin. De zon is warm en als we 's-avonds in de spiegel kijken zijn we al zo verkleurd dat het net lijkt alsof we in het zonnige buitenland op vakantie waren.

Omdat we nog niet meteen op zoek wilden gaan naar restaurantjes waar je eten kan afhalen hebben we voor de eerste avond eten van thuis meegenomen. De keuken is klein maar alles wat je nodig hebt is aanwezig en is van zeer goede kwaliteit. Al snel is er een heerlijke pasta met courgette en ricotta op tafel getoverd en dankzij het heerlijke weer hier kunnen we lekker buiten eten.

Na het diner gaan we, als we even uitgebuikt zijn, nog een wandeling maken en lopen een mooi rondje door het plaatsje Bergen. Als we weer terug in ons huisje zijn gaan we nog heerlijk genieten van de sauna. En wat helemaal fantastisch is, daarna afkoelen in de buitendouche.

Fietsen door de Schoorlse duinen

De volgende ochtend ontbijten we buiten. En het ziet er naar uit dat het droog blijft dus besluiten we een mooie ronde in de omgeving te gaan fietsen.

We rijden het eerste stuk door de Schoorlse duinen met uiteraard de nodige hoogteverschillen. We genieten van de mooie natuur en de schitterende uitzichten. Ook stoppen we even bij een punt waar we een flinke trap omhoog moeten klimmen voor een mooi hoogte uitzicht.

Dan weer verder richting het strand. We komen aan bij een strandtent. We zijn hier nog voor 12 uur dus het terras is nog niet open, maar bij het take-away loket kunnen we wel een bakkie koffie en thee afhalen. Morgen mogen de terrassen vanaf vroeg in de ochtend open tot 8 uur 's-avonds. Er is dus langzaamaan weer steeds meer mogelijk.

Na ons bakkie rijden we noordwaarts met op een gegeven moment een lange rechte weg richting Leihoek. Dan gaan we weer landinwaarts en rijden richting het dorpje Groet. De terrassen zijn inmiddels open en het is heerlijk weer, dus we zoeken een plaatsje in de zon en genieten van een overheerlijke lunch. Dat is lang geleden dat we dit op deze manier konden doen.

Voldaan stappen we weer op de fiets voor het laatste deel van de route.

Het is nog steeds mooi weer als we terug zijn dus we ruimen snel onze fietsspullen op en gaan weer op ons inmiddels favoriete plekje in de tuin zitten. Met een boek en een roseetje erbij is dit prima vol te houden en geeft ons het echte vakantiegevoel.

Voor het avondeten bestellen we een maaltijd bij een restaurantje in de buurt en kunnen dat dan weer heerlijk in de tuin opeten.

Alkmaar

Ook vandaag is het weer heerlijk zonnig en we rijden naar Alkmaar om daar een geocacheroute te gaan lopen waarbij je op zoek gaat naar de vele gevelstenen die op de huizen in deze stad staan. We parkeren in een woonwijk even buiten het oude centrum zodat we geen parkeergeld hoeven te betalen en lopen een stukje over de brug om op de eerste plek van de route aan te komen. Het is de bedoeling dat je een gevelsteen zoekt die op de lijst staat en het antwoord op de daarbij behorende vraag vindt. Die combinatie geeft dan een code die je op het einde nodig hebt om de geocache te vinden. Alle punten zijn gegeven en de wandelroute kun je zelf bepalen. Het is gezellig druk in Alkmaar en de terrassen zitten redelijk vol. Vandaag is de eerste dag dat ze open mogen zijn van 's-ochtends vroeg tot 's-avonds 20 uur. Nadat wij een behoorlijk aantal punten hebben gevonden zoeken wij een plaatsje in de zon op een van de terrassen en eten daar een heerlijk broodje.

Dan lopen we weer verder de stad door op zoek naar de gevelstenen. Uiteindelijk vinden we ze allemaal, alleen misten we op 1 vraag het antwoord. Dat was echter geen probleem om de berekening te maken om de eindcache te vinden. Na het loggen lopen we nog even door het centrum en doen we nog wat inkopen. Ook fijn om dat weer te kunnen doen. Soms is het wel even wachten voordat je een winkel binnen kan omdat er maar een beperkt aantal mensen naar binnen mogen maar wij kiezen de winkels waar de rijen niet lang zijn.

Dan rijden we weer naar ons huisje waar we de rest van de middag zoals de vorige dagen doorbrengen in de tuin. En we worden steeds bruiner.

Vanavond halen we eten in Schoorl, bij het restaurant Honkey Tonk. Als we geweten hadden dat zij een terras in de zon hadden dan waren we daar wel ter plekke gaan eten, maar nu hadden we het al telefonisch besteld en dus nemen we het mee en eten op ons eigen terras in de tuin.

Wandelen door de Schoorlse duinen

Vandaag staat er een wandeltocht op onze planning. We hebben een wandelroute gekozen uit Route.nl van ongeveer 15km die vanaf ons huisje door bos, heide en duinen op het strand uitkomt, en natuurlijk ook weer terug.

Het is een hele mooie route en we genieten weer van de natuur. Vroeger was het hier een grote zandbak. En rond 1900 liet Staatsbosbeheer het zand vastleggen door bomen te planten maar nu mogen sommige duinen weer vrij stuiven. Met als gevolg een meer diverse natuur met naald en loofbomen, heide maar ook planten als zeekraal en schorrenzoutgras. Ook nestelen hier vele vogels en zijn er duinhagedissen. Er loopt nu meer dan 60km wandelpad waar wij dus een klein stukje van gaan lopen.

Vanavond halen we pizza in Bergen. Daarna kijken we nog een klein stukje van een voorronde van het Songfestival maar al snel zetten we dat uit, onze boeken zijn spannender. En uiteraard maken we ook vanavond weer goed gebruik van de sauna.

Op zoek naar de verdwenen buit van Gerrit

Vandaag staat er weer een wandeltocht op onze planning. Maar deze combineren we met het vinden van een geocache. We hebben gekozen voor de puzzelmulti de verdwenen buit van Gerrit. Het verhaal van deze cache gaat over dat er in een grijs verleden een smokkel pad was dat net buiten het centrum van Schoorl begon en dwars door de duinen naar de zee liep. Het waren toen barre tijden. De mensen werkten hard om in hun levensonderhoud te voorzien. Vaak kwamen ze geld tekort. Om een beetje bij te verdienen hielden veel mensen van dit kustdorp zich bezig met smokkelen. Diep in het holst van de nacht gingen de smokkelaars via de duinen naar het strand, waar ze kleine bootjes verstopt hadden. Met de bootjes gingen ze naar schepen op zee waarvan ze de smokkelwaar overnamen. De smokkelwaar werd in een hol verstopt tot er genoeg lag, en het veilig was de waar het land in te smokkelen. Wat de smokkelaars niet wisten was dat ze enige tijd gevolgd werden door Gerrit Boomsma. Gerrit was ook een inwoner van Schoorl, hij leefde in zware armoede met zijn gezin. Hij had gewacht tot het hol redelijk vol was, en had de waren er uit gehaald en zelf verhandeld. Gerrit was nu de bezitter van een flink pak geld. Om het niet te laten opvallen had hij de buit verstopt in het bos, onvindbaar voor de anderen. Niemand heeft ooit vermoedt dat Gerrit de smokkelwaar verkocht had en nu rentenierde van de opbrengst. Maar dan slaat het noodlot toe.. Gerrit verongelukt en hij heeft niemand (zijn gezin wist van niets) ooit verteld waar de buit begraven lag. In zijn huis lagen her en der aanwijzingen die leken op een soort geheimschrift. De briefjes zijn altijd bewaard gebleven, tot op heden heeft niemand de schat ooit kunnen vinden. Of dit verhaal juist is, en er daadwerkelijk een schat ergens begraven ligt? Wie zal het zeggen?

De eerste puzzel die nodig was om de route te kunnen starten hadden we thuis al opgelost. Nu was het zaak de puzzels in het veld op te lossen en te lopen van punt naar punt om uiteindelijk bij de buit van Gerrit aan te komen. Het eerste punt is altijd lastig om te vinden. Want je weet nog niet precies waar je precies naar zoekt, maar na enig speurwerk vinden we een tag met een aanwijzing en kunnen we verder. En de route gaat gelijk over een zeer hoge trap omhoog, dus er zit meteen een flinke klim in de beentjes. Boven aangekomen mogen we al weer op zoek naar de volgende aanwijzing die we redelijk vlot vinden. Het is wel fijn dat het nog niet zo druk is met toeristen vandaag, dat maakt het zoeken wel wat gemakkelijker. Zo gaat het redelijk gestaag totdat we bij punt 7 aankomen. Daar ligt een puzzel die wij niet meteen doorzien. Maar er is een escape, dat houdt wel in dat we dan 2 km om moeten lopen.

Na een behoorlijke tijd van puzzelen besluiten we dan toch maar de omweg te gaan lopen, maar op het punt waar we dan een extra aanwijzing zouden moeten vinden, vinden we helemaal niets. Dus wordt er een hulplijntje uitgegooid naar de legger van deze cache. Het wachten duurt lang en uiteindelijk besluiten we maar verder te wandelen en wat andere caches te gaan zoeken.

We lopen een mooi rondje maar het gaat wel steeds harder waaien en worden op sommige punt bijna gezandstraald zo hard waait het. Toch gaan we even op een bankje zitten om een broodje te eten. Met ons rug naar de wind toe lukt het ons om het broodje redelijk zandvrij naar binnen te krijgen.

De route die we lopen brengt ons ook boven op de hoogste zandduin van dit gebied 55 meter boven NAP.

Dit is ook het moment dat we een hint krijgen op onze vraag van onze puzzelcache. We zijn een behoorlijke tijd verder en bijna bij de auto dus we besluiten morgen daarmee verder te gaan. We dalen de helling van de zandduin af en rijden terug naar ons huisje. We rijden nog even door de winkelstraat van Schoorl om nog wat boodschapjes te doen bij de Eco Plaza en de bakker. Vanavond koken we weer zelf maar hadden nog wat ingrediënten nodig. Helaas vandaag niet zulk lekker weer dat we de rest van de middag in de tuin kunnen doorbrengen dus lezen we binnen verder in onze boeken en zetten we ook de sauna weer aan.

Op zoek naar de verdwenen buit van Gerrit deel 2

Helaas is het weer nog niet verbeterd maar het is droog en de wind is wel iets minder hard dan gisteren. Dus besluiten we na het ontbijt verder te gaan vanaf het punt dat ons gisteren als hint werd gegeven door de CO van de cache. Met die coördinaten konden we ook de puzzel ontcijferen. En zoals altijd is het dan zo simpel dat je je afvraagt waarom je die oplossing niet gelijk door had.

We hadden al gelezen dat er veel van onze voorgangers strandden bij wp10. En ja hoor, ook wij konden op die plek niets vinden. Nu hadden we wel de mazzel dat het heel rustig was qua mensen en fietsen op de plek waar we moesten zoeken. Maar ondanks dat en de harde koude wind konden ook wij niets vinden. Dus besluiten we maar weer een hulplijntje uit te gooien en aangezien we vlak naast de strandtent staan wachten we daar met een bakkie op het terras uit de wind op het antwoord.

Deze zee heeft inmiddels hoog water en er zijn flinke schuimkoppen op het strand te zien. Maar wij zitten beschut achter een schot en kunnen zelfs nog even ons jas uittrekken. Om warm te blijven nemen we nog een lekker bakje soep. Maar als we die op hebben is er nog geen antwoord en dus besluiten we nog maar wat meer hulplijntjes uit te gooien en nemen vervolgens nog een portie bitterballen met een portje erbij.

Ja hoor, daar komt de eerste hint binnen. Een plek waar we kunnen zoeken. En vlak daarna van een andere hint met het volgende coördinaat. We kunnen dus weer verder.

We zoeken nog even op de aangegeven plek maar helaas kunnen we ook met die hint niets vinden en zijn dus blij met het coördinaat. Dat is een behoorlijk stuk lopen door de duinen ploegend door het zand, maar omdat we deze route eergisteren ook al hebben gelopen besluiten wij een stukje af te snijden over het makkelijker te belopen fietspad. En helaas begint het dan ook nog te regenen. Gelukkig was het maar een kort buitje en kunnen we al weer snel opdrogen.

De rest van de punten worden goed gevonden en er zit ook nog een hele leuke veldpuzzel met houten puzzelstukjes in. Uiteindelijk vinden we de buit van Gerrit en kunnen we voldaan terug naar ons huisje.

Als we bijgekomen zijn van de wandeling en het puzzelen is het tijd om Chinees te gaan bestellen. We halen het af bij Antiek China in Schoorl. Na het eten gaan we naar het Songfestival kijken. Doen we meestal niet maar omdat het nu in Nederland wordt georganiseerd vinden we het wel leuk om te zien hoe het gepresenteerd wordt en natuurlijk de mooie beelden te bekijken die ze in de tussenfilmpjes laten zien. Zoals altijd zijn niet alle nummers even hoogstaand maar in combinatie met het lezen van berichten op Twitter is het wel amusant. Volgend jaar mag Italië gaan presenteren. Ik denk zomaar dat we dan de uitzending maar even overslaan.

Fietsen door Scharwoude

De laatste volle dag van ons weekje vakantie. Morgen gaan we al weer naar huis. Maar vandaag maken we nog een flinke fietstocht vanaf ons huisje naar Scharwoude. Via de Route.nl app hebben we zelf een route samengesteld van 36 km en die gaan we vandaag fietsen.

Het is een mooie route over rustige fietspaden. Helaas is er een brug die we over moeten afgesloten en het vervangende pondje vaart niet in het weekend dus moeten we een aangegeven alternatieve route rijden. Na een korte omweg kunnen we onze route weer hervatten en rijden we verder langs een mooi waterrijk gebied en door de diverse dorpjes op weg naar Noord Scharwoude. Onderweg krijgen we nog een fikse regenbui, maar gelukkig zien we een winkel met een grote luifel waaronder we kunnen schuilen. Meteen ook een mooie gelegenheid om even ons meegenomen eten op te eten. Als het weer wat droger wordt rijden we weer verder. Even een stukje over de kasseien maar al snel weer over een mooi geasfalteerd fietspad. Ook in Scharwoude zijn er veel watertjes en we rijden langs de mooie huizen die erlangs staan. Dan rijden we nog door Broek op Langedijk en zijn we al weer op de terugweg. Omdat we het op een gegeven moment wel een beetje zat zijn besluiten we van de route af te wijken en een lange rechte weg richting ons huisje te pakken. Dat blijkt echter een flink stuk te zijn met harde tegenwind. Dus moeten we flink doorbijten maar uiteindelijk zijn we bij het bruggetje met de weg richting ons dorp.

Na ruim 36 km fietsen zijn we precies op tijd terug om de Formule 1 race van Monaco te kijken. En als kers op de taart wordt die ook nog eens gewonnen door Max Verstappen.

Dan maken we maar alvast een begin met het inpakken van onze spullen en warmen we de overgebleven Chinees van gisteren op als diner.

Weer naar huis

Na het ontbijt en het inpakken van de allerlaatste spullen laden we de auto weer vol om richting huis te gaan. We maken nog even een praatje met de eigenaresse van het huisje en rijden dan weer op ons gemak naar huis. Daar aangekomen komt het gewone leven al weer snel op gang. Spullen uitpakken en weer opruimen, wassen, boodschappen doen en de foto's en filmpje van alle toestellen / telefoons verzamelen en in een mapje bij elkaar zetten.

We kijken wel terug naar een mooie week in Schoorl. Met ondanks de verwachtingen van de weer apps een voor het grootste deel zonnige week en weinig regen tijdens onze buitenactiviteiten. Ook de omgeving is zeer afwisselend met bossen, heide, duinen en strand. We zullen hier zeker nog wel eens terugkomen.