RS OVERKLEEFT

REISVERHALEN

2018

Malaga

Kerstverlichting en tapas

Dit jaar doen we kerst net even anders. We gaan het vieren in Malaga. We boeken een vlucht bij Ryan Air. Dit doen we voor de eerste keer en balen van de slechte site omdat er niet duidelijk wordt aangegeven wat je precies betaald, dit zie je pas nadat je hebt betaald, en dus zagen we achteraf dat we ook een reisverzekering erbij hadden geboekt terwijl we zelf al een doorlopende reisverzekering hebben. Maar tijdens het boeken hebben we echt niet gezien dat we dit aan of uit hadden moeten vinken. Dat geeft al meteen een slecht gevoel in het begin. Het hotel boeken gaat gelukkig beter. We kiezen voor Barcelo Malaga. Dit moderne hotel ligt net buiten het oude centrum maar wel op loopafstand en naast het treinstation dat maar 9 minuten reizen vanaf de luchthaven is. 


Een paar weken na het boeken besluit Ryan Air dat de vluchttijd voor de terugvlucht aangepast wordt van 8 uur ’s-avonds naar 8 uur in de ochtend. Op een korte vakantie is een dag minder erg veel. Gelukkig bieden ze aan dat als de wijziging meer dan 3 uur verschilt je de vlucht mag cancelen. Ondanks dat we geen overzicht hebben gekregen van wat we precies voor de vluchten hebben betaald besluiten we toch om alleen de terugvlucht te cancelen en maar te zien of het lukt dat we ook het geld terug zullen krijgen. Daarnaast boeken we alvast een nieuwe vlucht bij Transavia die wel om 8 uur in de avond vertrekt. Tot onze verrassing krijgen we snel bericht van Ryan Air dat ons verzoek is geaccepteerd en al snel krijgen we een bedrag op de rekening gestort die maar een klein beetje lager is dan ons nieuwe ticket. Dat valt ons dus alleszins mee. 


En dan is het eindelijk zover. De koffers zijn ingepakt. Voorbereiding hebben we vooral gedaan via de site BeleefMalaga.com en daarom hebben we al een fietstocht met Nederlandse gids geboekt voor zondagochtend en een restaurant gereserveerd voor 1e kerstdag. 

21 december rijden we om half 7 weg en parkeren in de nieuwe parkeergarage Meerhoven op de park&fly zone in Eindhoven. Dan met de bus naar de luchthaven en daar kunnen we meteen onze koffers inchecken. 

Het boarden en de vlucht gaan zeer voorspoedig en na een korte tijd wachten bij de bagageband hebben we al snel onze koffers. Schuin tegenover de aankomsthal bevindt zich het treinstation. We kopen een enkeltje naar station Maria Zambona en wachten op de trein in een klein strookje invallend zonlicht in het treinstation. Dat is heerlijk warm.

Aangekomen in Barcelo Malaga krijgen we een kamer op de 7e verdieping. En als we uit het raam kijken hebben we zowaar nog een beetje zeezicht ook. We pakken snel de koffer uit en besluiten dan eerst naar het dichtstbijzijnde strand te lopen. Helaas geen mooi wit zandstrand maar het is wel lekker in de zon. Aangezien we wel trek hebben en het nog even duurt voordat we echt gaan eten nemen we een drankje met wat hapjes bij een strandtentje. We beginnen met overheerlijke tomaten met olijfolie en knoflook, gefrituurde aubergines met honing en Rene neemt er nog wat kipnuggets met frietjes bij.

Dan gaan we terug naar het hotel om ons op te frissen en om te kleden voor het avondeten. Het is nog best een stukje lopen en een deel van de weg is afgesloten waardoor we met veel mensen door een heel smal stukje straat moet lopen om bij de belangrijkste winkelstraat van Malaga aan te komen. 


En die straat staat nu vol met mensen want om 20:00u begint 1 van de 3 lichtshows die elke avond wordt gehouden. Wij sluiten ons ook aan en wachten tot de show begint. Wat een werk heeft er gezeten in het opbouwen van deze lange lichtbogen waar geen einde aan lijkt te komen. 

Na de leuke show is het dringen om in 1 van de vele straatjes terecht te komen. We hadden 2 restaurantjes op het oog en proberen onze weg te vinden in de drukke mensenmassa. Als eerste komen we aan bij Bodega bar en restaurant El Pimpi. In dit grote restaurant met veel kleine hoekjes en kleine ruimtes hangen een heleboel foto’s van beroemdheden en er is ook een gedeelte met wijnvaten waar beroemdheden hun naam hebben opgeschreven. Helaas zit het binnen en buiten helemaal vol waardoor we verder lopen naar tapasbar Cortijo de Pepe. Ook hier zit het binnen helemaal vol maar kunnen we nog wel een tafeltje buiten bemachtigen. Gelukkig is de temperatuur best redelijk waardoor dit goed te doen is. 

Als voorgerechtje delen we een heerlijke aardappelsalade en helaas zijn er bij dit restaurant verder geen plantaardige of vegetarische gerechtjes te kiezen waardoor ik kies voor de zalm. Rene neemt een lamsboutje. 

Daarna terug naar het hotel waar we met volle buikjes in slaap vallen. 

Fietsen met Jelle


Het is zondagochtend, en de wekker gaat om 8 uur maar we doen rustig aan want Rene heeft ontzettend last van zijn rug. Zelfs zo erg dat hij twijfelt of het wel gaat lukken met de fietstoer die we vandaag op het programma hebben staan. We wandelen naar het oude centrum maar omdat het ontbijttentje dat ik had willen bezoeken een eind van de fietsverhuur ligt en we al wat tijd hebben verloren besluiten we een zaakje op de route te kiezen. We vinden wat leuks en eten een lekkere crêpe met appel als ontbijt. Cappuccino, thee en een smoothie maken het ontbijt compleet. Voor onderweg nemen we ook nog 2 plakken cake mee.


Aangekomen bij de fietsverhuur staan er al enkele mensen te wachten maar die gaan met de Engelse tour mee. Wij hebben een Nederlandse gids en we zouden met een groep van vier personen zijn. Echter de andere 2 mensen komen niet opdagen waardoor we uiteindelijk een privérondleiding krijgen van onze gids Jelle, die ook uit Rotterdam Zuid komt en na eerst nog een tijd in Maassluis te hebben gewoond 20 jaar geleden naar Spanje is verhuisd.


In tegenstelling tot Nederland moeten we hier op het voetpad rijden met de fiets. Gelukkig is het op zondagochtend nog niet zo druk maar dit hadden we bijvoorbeeld gisteravond echt niet kunnen doen. We rijden als eerste door de belangrijkste winkelstraat, Calle Marques de Larios. Hier stonden we gisteravond naar de lichtshow te kijken maar nu met daglicht ziet het er toch heel anders uit.


We volgen Jelle die ons van het ene mooie gebouw naar het andere leidt. En komen op het Plaza de la Constitucion. Op de straat voor de bakker liggen een aantal plakkaten. Het zijn voorpagina’s van de kranten gedateerd op 7 december 1978, een dag na het historische referendum over de Spaanse grondwet.

We rijden om de grote kathedraal heen naar een plein waar we gisteravond ook stonden alleen is het ons toen niet opgevallen dat deze kathedraal nooit is afgebouwd. 1 van de 2 torens mist de bovenkant. Maar goed ook want op het moment dat wij er zijn gaan net de kerkklokken te keer en met 1 klokkentoren is dat al herrie genoeg. Omdat er lang over is gedaan om de kathedraal te bouwen (240 jaar) kun je ook goed de verschillende bouwstijlen zien. Ook is er nog 1 muur te zien van het vorige gebouw. Voordat de kathedraal hier verrees stond er op deze plek een moskee. 

We krijgen uitleg bij het museum van Picasso en bezoeken het plein met zijn standbeeld en rijden langs zijn geboortehuis. We bekijken 2 hele verschillende kerken vanbinnen. Rijden langs de resten van het romeinse theater en bezoeken de oudste Bodega van Malaga waar ik een glaasje van de zoete Malaga wijn proef. Heerlijk. Het bedrag wat je moet afrekenen wordt op de bar met een krijtje geschreven en zodra je betaald hebt wordt het weggeveegd zodat je niet meer in het krijt staat. 

Nadat we de oude stad hebben bekeken rijden we door een schitterend stadpark, langs het gemeentehuis richting een heel nieuw gedeelte, de haven. Hier zien we de aanlegplaatsen voor cruiseschepen, maar ook van de ferry’s en de sleepboten. Er is een lange boulevard met vele restaurantjes en winkeltjes. Het ziet er mooi en gezellig uit. Dan komen we weer in de buurt van de fietsverhuur en zit na 3 uurtjes fietsen onze tour er helaas weer op. Het was een leuk en gezellig ritje en we zijn weer wat wijzer geworden met betrekking tot Malaga. Morgen gaan we het te voet nog eens dunnetjes over doen en zullen dan ook nog wat meer foto’s maken.


We leveren onze fietsen echter niet in want we hebben ze voor de middag doorgehuurd. En dus rijden we weer terug naar de haven waar we in een gezellig tentje een hapje eten want inmiddels hebben we toch wel trek gekregen. Dan fietsen we helemaal door tot het einde van het strand, dat is ongeveer 6 kilometer.

Het ziet er gezellig uit met al die terrasjes en eettentjes en er hangt een leuke sfeer. Alleen is het soms lastig doorkomen hier op de fiets wat als de Spanjaarden hier met een groepje lopen dat nemen ze de hele straat in beslag, hoe breed die ook mag zijn. En een beetje uitwijken is er niet bij. Dus soms proberen we een klein straat net achter de boulevard te pakken om hier en daar een klein beetje door te kunnen fietsen. 

Als we terug in het centrum zijn leveren we de fietsen in en gaan we het oude gedeelte weer in. We zijn wat aan de vroege kant maar dat is wellicht wel een voordeel om een tafeltje te kunnen bemachtigen in restaurant el Pimpi. Dit klopt en we hebben een klein tafeltje naast de door verschillende beroemdheden getekende wijnvaten. Vooral het wijnvat waar Rene voor zit wordt veel herkend door de mensen die langs lopen. Rene krijgt bijna sterallures maar de credits gaan Mario Casas, een Spaanse acteur. Wij kennen hem niet en zoeken hem dus even op, en dan blijkt dat hij een prijs heeft gewonnen voor meest gezochte acteur op internet. Wij vermoeden dat dit wijnvat daar ook wel iets mee te maken heeft. 

Het restaurant zelf is deels gefinancierd door een andere, voor ons iets bekendere acteur, Anthonio Banderas. Hij heeft een appartement aan hetzelfde plein en is tevens lid van een broederschap in de stad en neemt ook deel aan de Semana Santa processies, in de week voor pasen, en andere activiteiten in de stad Malaga. Wij besluiten hier, ondanks dat het nog vroeg is voor Spaanse eetbegrippen, om meteen maar ons avondeten te nuttigen. We starten met een aardappelsalade, want die is hier in Malaga echt heerlijk, en Rene neemt een combinatie van Iberico pork loin met ham en kaas in een paneerkorstje. Uiteraard wordt dit vergezeld met een heerlijke zoete Malaga wijn. Als hoofdgerecht heeft Rene weer iets met het Iberico varkensvlees maar nu met mosterdsaus en ik geniet van een flink bord met gesauteerde groenten met wat soja/munt mayonaise. Het zijn flinke porties en we zitten goed vol als we het restaurant weer verlaten. 

Op de terugweg lopen we naar een pleintje waar we een Costa coffee hebben gezien. Hier nemen we een cappuccino en een chai latte en slaan meteen wat suiker en houten roerstaafjes in want we hebben op de kamer wel kopjes en een waterkoker maar geen lepeltjes en van thuis hebben we voor Rene iets te weinig suikerstaafjes meegenomen. 

Ook lopen we nog langs het grote warenhuis El Corte Inglès. Voor het pand staan allerlei activiteiten voor kinderen opgesteld, uiteraard in kerstsfeer. En ook het pand schittert vanwege alle verlichting. 

Dan is het echt tijd om terug naar het hotel te gaan. Ondanks Rene zijn rugpijn heeft hij het goed volgehouden vandaag, mede dankzij enkele pijnstillers. Maar nu is hij echt wel moe en is het hoogste tijd om vroeg naar bed te gaan. Terwijl hij al ligt te snurken maak ik nog even gebruik van de tijd om een stuk van het verslag te schrijven maar al snel gaat ook bij mij het lichtje uit.

Uitzicht vanaf de kathedraal

Vroeg wakker ondanks dat we kunnen uitslapen maar toch krijgen we het voor elkaar om laat uit het hotel te vertrekken voor het ontbijt. Hoe toepasselijk is het dan dat je voor een laat ontbijt gaat eten bij Brunchit. Hier genieten we van een heerlijk ontbijtje en zijn er dan weer helemaal klaar voor om de stad verder te verkennen. 


We starten met een bezoek aan de versmarkt Mercado de Atarazanas. Hier vind je de meest uiteenlopende verswaren. De hoofdingang van de markt in een authentieke poort uit de Moorse tijd. De baai van Malaga lag in de 14e eeuw tot aan deze poort en op de plek van de markt werden toen schepen gemaakt. Op het kleurrijke glas in lood aan de achterzijde zie je een tafereel uit deze vroegere tijden. 

Later heeft hier nog een militair hospitaal gestaan. Maar sinds 1879 is het de centrale markt van Malaga. 

Dan gaan we naar de kathedraal, en omdat we ons kaartje kopen vlak voordat het tijd is om ook de toren te kunnen beklimmen besluiten we ook daar een kaartje voor te kopen en gaan dan eerst bij de ingang van de toren staan te wachten tot deze open gaat. 

Het is een flinke klim naar boven maar daar eenmaal aangekomen hebben we een mooi uitzicht over de stad en de klokken van de toren. Je kunt het hele dak over lopen zodat je echt aan alle kanten over de stad kunt kijken. 

Als we weer beneden zijn gaan we de Kathedraal in. Er staat inmiddels een flinke rij voor de kassa maar gelukkig hebben wij al een kaartje en kunnen we langs de rij door lopen naar binnen. Deze katholieke kerk heeft vele kapellen met ieder een eigen betekenis. Er is een schitterend en indrukwekkend priesterkoor geheel uit hout gesneden en ook het orgel mag er zijn. 

Als we na het bezoek aan de kathedraal ook het bisschopspaleis willen bezoeken wat ook met ons kaartje mag, blijkt deze al gesloten te zijn. Het is tenslotte vanavond kerstavond en dan zijn de meeste Spaanse restaurants gesloten en ook andere bezienswaardigheden sluiten blijkbaar eerder hun deuren. 

Geen probleem, we zoeken gewoon een terrasje op waar we nog genieten van een late lunch. Dit doen wij bij la Plaza die een hele uitgebreide kaart heeft en waar ik kan kiezen uit een vegan lunch en Rene kiest voor een hamburger. 

Het is inmiddels wat aan de late kant en we besluiten terug te lopen naar het hotel om even lekker te relaxen. We hopen dat we vanavond in ons hotel kunnen eten maar bij navraag bij de receptie blijkt dat ook dit restaurant helaas vanavond gesloten is. En dus besluiten we onze kans te wagen bij de haven. Hier zijn wat meer internationale eettentjes en hopen dat we daar nog een kans maken om een hapje te kunnen eten. 

Uiteindelijk belanden we bij een rijtje van 3 restaurants die open zijn en nog een plekje op het verwarmde terras vrij hebben. Wij kiezen voor het restaurant wat een combinatie is tussen Mexicaans en Indiaas eten. Ze hebben voor vanavond een aangepaste kaart maar dat is geen probleem want er staan een aantal lekkere dingen op en dus is de keus snel gemaakt. Als snel zitten we heerlijk te eten.

Eerste kerstdag, Alcazaba en Gibralfaro

Het is eerste kerstdag. Ook vandaag schieten we niet echt snel op in de ochtend. We verwachten dat er heel wat dicht is vandaag en voor de zekerheid hebben we gisteren een cake gekocht wat vanmorgen ons ontbijt is. 


Eigenlijk hadden we vandaag het Alcazaba en de Gibralfaro willen bezoeken. Ik loop even naar de receptie om te vragen of dat vandaag open is. De receptionist zoekt het voor me op met google maar weet me te vertellen dat het vandaag gesloten is. Helaas, dan maar een plan B verzinnen. In het boekje Beleef Malaga zien we dat er ook een wandeling rondom de Gibralfaro is en dus trekken we onze wandelschoenen aan en lopen door het centrum richting het startpunt van die wandeling. 

Onderweg komen we dan ook langs de ingang van het Alcazaba en wat blijkt, gewoon geopend. We kopen een combinatie ticket zodat we ook het kasteel van Gibralfaro kunnen bekijken en zo is plan A weer helemaal in ere hersteld. 


Het Alcazaba is een Moorse vesting en stamt uit de 9e eeuw maar is later verder uitgebreid zodat het een onderdeel werd van de vestingmuren die in de 11e eeuw rond Malaga zijn gebouwd. We zien vele mooi versierde bogen en in de tuinen zie je overal geultje met water lopen wat het irrigatiesysteem is uit die tijd. Voor de bouw van het Alcazaba hebben de Moren ook onderdelen van het ervoor gelegen Teatro Romano gebruikt waardoor je dus Romeinse zuilen onder Arabische bogen ziet. 

Met ons kaartje kunnen we ook het Gibrafaro kasteel bezoeken. Vanuit dit kasteel werd de vesting verdedigd. Het is nog best een klim naar het kasteel maar gelukkig zijn er overal muurtjes waar je even op kunt zitten rusten. Het is een aangename temperatuur en al snel zijn onze truien uit en lopen we heerlijk in onze t-shirt in het zonnetje te kijken naar de puffende mensen die hun dikke jassen gewoon aanhouden. 

De top van de Gibralfaroberg (Vuurtorenberg) ligt op 130 meter hoogte en ook vanaf het kasteel hebben we weer een mooi uitzicht over de stad. Een uitzicht die we inmiddels goed kennen van de vorige dag toen we op de toren van de kathedraal stonden, maar ondanks dat ook nu weer veelvuldig op de foto zetten. 


Omdat we best wel trek hebben gekregen van de klim naar boven bestellen we bij het café in het kasteel een pizza en eten deze lekker op het terras op. 


Na het bezoek aan het kasteel vinden we in de buurt nog onze eerste geocache van deze vakantie. Dan kijken we wat de beste route is om weer naar het centrum te lopen. Er is veel afgesloten met hekken en verderop zien we grote graafmachines staan. Dus die routes vallen af. We vinden een alternatief maar die blijkt toch weer uit te komen op de route die we op de heenweg hebben gelopen. Maar het is de enige route die open is dus pakken we die. 


Eenmaal weer in het centrum aangekomen lopen we naar Plaza de la Merced. Hier heb je heel wat terrasjes die de hele dag in de zon zijn en dus zoeken we een mooi plekje uit en genieten we van een heerlijke rosé met tapas. We raken aan de praat met de mensen aan het tafeltje naast ons, Eva en Toby uit Finland en hebben een heel gezellig gesprek met hun over alles en nog wat dus bestellen we er nog maar een glaasje rosé bij. 

Dan lopen we terug naar ons hotel om nog een beetje te relaxen en dat doen we door lekker te lezen in het laatste strookje zon op het dakterras van het hotel. En dan is het tijd om ons op te frissen en om te kleden voor ons kerstdiner bij restaurant Beluga. Het restaurant ziet er binnen klein uit, we zien maar 4 tafeltjes maar op het plein staat een grote tent met heerlijke terrasverwarmers en mooie gedekte tafeltjes. 1 van die tafeltjes is voor ons. Ondanks dat we op de site hadden gezien dat ze een speciaal kerstmenu hadden krijgen we gewoon de kaart om gerechten van te kiezen. Beter want dat betekent meer keuze. Er loopt een hele goede gastvrouw die ook nog eens zeer goed Engels spreekt. Dat is wel fijn want de rest van de obers zijn gezellig maar alleen Spaanstalig en dan is het soms wel lastig om ze iets te vragen of duidelijk te maken. 


Het eten dat we kiezen is heerlijk en de porties zijn precies goed. Als voorgerecht heeft Rene een bonbon del Torro, rundvlees in een heerlijke saus met paddenstoelen erbij en ik heb 4 balletjes van inktvis gekleurd met eigen inkt, ook heel bijzonder. Als hoofdgerecht neem ik een stukje kabeljauwfilet op een bedje van groenten en René een lekker stukje Iberico vlees. En daarbij drinken we een fles met heerlijke Rioja wijn. 

Het toetjesmenu is een lastige, 5 gerechtjes en allemaal lekker. Het lukt ons om te kiezen, allebei verschillend zodat we ze kunnen delen. En dus hebben we een stukje cheesecake met sorbetijs en een chocolade lavacake met ook een heerlijk bolletje ijs en uiteraard mag de zoete Malaga wijn hierbij niet ontbreken. Een super kerstdiner dus.

Torcal de Antequera en Ronda

Gisterochtend hadden we voordat we de stad in liepen even geïnformeerd bij Europcar hoeveel het koste om een auto te huren voor de volgende dag. Dit zou neerkomen op 103 euro inclusief volledige garantie en 150 vrije kilometers. Wij wilden wel reserveren maar de man achter de balie zei dat er wel een auto voor ons zou staan als we morgen terugkwamen en noteerde geen gegevens van ons. Diezelfde middag zijn we op de terugweg naar ons hotel ook nog even bij Avis binnen gelopen, die naast Europcar zit. En wat blijkt een auto huren bij Avis met dezelfde garantie maar met ongelimiteerde km’s kost daar 67 euro. En zij wilden wel graag alvast de gegevens noteren en zorgen dat er morgen een auto voor ons klaar staat. De keus is dus snel gemaakt. Dus stappen we vandaag om 9 uur in onze blauwe Opel Corsa voor 1 dag. De route brengt ons naar een schitterend natuurgebied Torcal de Antequera. Hier zijn schitterend gevormde kalkstenen rotsen te vinden. 

Het is al een flinke klim naar boven, gelukkig doet de auto het zware werk voor ons, en als we op de parkeerplaats aan komen is het flink mistig. Slierten wolken drijven voorbij. In het restaurant nemen we eerst een stevig ontbijt en dan lopen we naar het begin van het wandelpad waar we kiezen voor de gele route, die van 3 km. We klauteren over de paden en genieten van de schitterende rotsen. Het doet ons een beetje aan Goblin NP denken in Amerika maar dan in een grijze kleur in plaats van rood. Tijdens de wandeling trekt de mist nog even op en verschijnt er even nog wat blauwe lucht met een zonnetje waardoor we nog even onze jas/trui uit kunnen trekken. Helaas trekt het ook weer snel dicht waardoor wij de jas/trui ook weer snel aan trekken want dat scheelt wel een paar graden.

We maken uiteraard vele foto’s want elke hoek die je om loopt heeft wel weer een ander schitterend uitzicht. En onderweg vinden we ook nog 2 geocaches. Als we weer terug zijn bij het restaurant nemen we nog een bakkie koffie en thee om weer warm te worden en dan rijden we verder naar het plaatsje Ronda waar we rond 16:00 uur aankomen. 


We zijn op zoek naar de brug waar Ronda bekend om staat en die het nieuwe gedeelte van de stad verbindt met het oude Moorse gedeelte. We parkeren in een parkeergarage midden in het centrum en ook vlak bij deze brug. Alleen de mooiste foto’s van de brug zelf kun je maken vanuit de diepe kloof en dus besluiten we het wandelpad naar beneden te nemen. Het is een steil wandelpad en aan het einde is het best glad op het stukje wat niet betegeld is maar het is het wel waard en de zon beschijnt de brug perfect. 

Maar naar beneden betekent dat je ook weer omhoog moet en dus klimmen we weer naar boven en dwalen nog even door de oude Moorse wijk met schitterende gebouwen en pleintjes. 

In het nieuwe gedeelte vinden we een restaurantje waar we wat tapas eten en dan is het weer tijd om richting Malaga te rijden, wat op ongeveer anderhalf uur afstand ligt. We zoeken nog even een tankstation in het centrum om de auto af te tanken en rijden dan de parkeergarage in naar het Avis return gedeelte. Het kantoor is nog open en hier leveren we de sleutel weer in en duiken vermoeid van de dag onze bedjes in.

Picasso museum, Hamam, El Pimpi en Flamenco show

Vandaag is voor ons de laatste volledige dag in Malaga. En we hebben weer een vol programma verzonnen. We beginnen met een heerlijk ontbijt bij La Bella Juliette. Hier keuze uit verschillende heerlijke broodjes maar je kunt er ook crêpes en wafels eten. Wij kiezen voor een broodje en een bagel. Rene met een grote cappuccino en ik met een thee en een heerlijk sapje. Een goed begin van de dag. 


Dan lopen we langs 2 hele leuke snoepzaakjes in de richting van de Hamam waar we voor de middag een reservering maken. Dan door naar het Picasso museum. Hier staat een lange wachtrij waar ook wij in gaan staan. We besluiten alleen de vaste collectie te bekijken en dat vinden wij ook wel genoeg. Wel leuk om te zien maar niet echt een stijl waar wij van houden. 

Voor het avondeten hebben we restaurant Vino Mio uitgekozen. Dit restaurant is van een Nederlandse eigenaresse maar hier is ’s-avonds ook een Flamenco show te zien tijdens het eten. Dat lijkt ons wel leuk als afsluiter. Gelukkig is er nog 1 tafeltje vrij. Helaas niet met het beste uitzicht op de show maar ach je krijgt er allicht wat van mee. 


Inmiddels is het al weer begin van de middag en dus willen we wel weer wat eten. We vinden een echt perfect tafeltje in de zon op het plein bij Bodega El Pimpi waar we weer van die heerlijke zoete Malaga wijn nemen met een aantal tapas erbij. Het terras stroomt vol en al gauw staat er zelfs een lange wachtrij met mensen die op een tafeltje wachten. Sorry, maar wij nemen nog een wijntje. 


Na nog even bij het Romeinse theater van het zonnetje hebben genoten en nog ergens een koffie en een thee op een terras te hebben gedronken is het tijd voor ons bad. We gaan de hamam binnen en wanen ons meteen in een andere wereld. Wel een donkere wereld, bijna alles wordt alleen verlicht door kaarsen. Er hangt een mooie sfeer en we genieten van de warme baden en het stoombad, de koude baden laten we maar even achterwege. Als afsluiter drinken we nog een mierzoete thee en na anderhalf uur doorweekt te zijn is het weer tijd om ons aan te kleden. 

We lopen terug naar ons hotel zodat we ons nog even kunnen omkleden voor het avondeten. Omdat we niet veel zin hebben om het stuk naar het centrum weer te gaan lopen besluiten we om op de hoek van de straat 1 van de vele taxi’s te nemen die daar staan te wachten. Dat scheelt ons niet veel tijd, want door de drukte op straat doen we er met de taxi langer over om bij het restaurant aan te komen dan dat we waren gaan lopen maar gelukkig zijn we nog wel op tijd want tijdens het Flamenco optreden wordt er niets geserveerd. 

Het tafeltje dat ons vanmiddag was toegekend is al bezet en uiteindelijk krijgen we een mooi tafeltje aan de andere kant van de pilaar met een perfect uitzicht op de Flamenco show. We krijgen een menu kaart in het Nederlands en ook hier is weer volop keuze. Het eten is heerlijk, de gekozen wijn smaakt ons goed en we genieten van de show met een gitarist, een zanger en de Flamenco danseres. Ondertussen is ook de eigenaresse van het restaurant binnengekomen en komt even een praatje met ons maken als ze hoort dat we uit Nederland zijn. Wij kunnen dit restaurant van harte aanbevelen.

Shoppen, lezen in de zon en laatste tapas lunch

De laatste dag is aangebroken. Vanavond moeten we weer met de trein naar de luchthaven voor onze vlucht naar huis. Maar voor het zover is genieten we nog even van deze geweldige stad. De koffers kunnen we kwijt bij het hotel en dus lopen we nog eenmaal richting het oude centrum. Ontbijten doen we weer bij La Bella Juliette. Het is een stuk drukker dan de vorige keer maar uiteindelijk is er een tafeltje voor ons. 


Dan gaan we naar het grote warenhuis El Corte Inglès. Hier struinen we de 6 verdiepingen af en verbazen ons over de hoeveelheid artikelen die ze hier verkopen. Met name op de sportafdeling blijven we een tijd lang op de fietsenafdeling en bekijken de fietsen die uiteenlopen van 300 euro tot meer dan 3500 euro. Op de herenafdeling zie ik ineens een leuke jas die wel wat voor René kan zijn. Hij hangt er ook nog in zijn maat en blijkt ook nog eens 40% te zijn afgeprijst. Hij past en staat leuk en dus rekenen we nog geen 50 euro af, een koopje dus voor een winterjas. Nu kijken of hij straks nog in onze koffers past. 

Het is heerlijk weer en dus zoeken we een pleintje waar we op een bankje in de zon in onze boeken gaan lezen. Dan krijgen we toch wel trek en dus lopen we naar Plaza de Merced waar we zeker weten dat de terrasjes in de zon zijn en gaan weer bij La Plaza zitten voor een heerlijke lunch. 

Helaas komt aan dit goede leven een einde en dus lopen we weer terug naar het hotel waar we onze bagage ophalen en doorlopen naar het treinstation. We kopen een kaartje en in een korte tijd zijn we al weer op de luchthaven. 


We zijn vroeg maar er staat al een rij voor de incheckbalie. We verwachten dat die pas om 18:10 opengaat, namelijk 2 uur voordat de vlucht vertrekt en dat klopt ook. We besluiten om toch maar in de rij te gaan staan. 


De vlucht van nog geen 3 uur gaat voorspoedig en om 22:50u staan we bij de bagageband op onze koffers te wachten. Helaas duurt het best lang voordat die komen. Maar uiteindelijk begint de band te rollen en kunnen we onze koffers ervan af pakken. 

Het blijkt dat bus 401 net is vertrokken en het duurt nog een half uur voordat de volgende en tevens de laatste van de luchthaven vertrekt. Er komt een bus aan waar 401 op de voorkant staat en wij stappen in. We vinden het wel vreemd dat de bus eerder vertrekt dan aangegeven was, maar dat is uiteindelijk niet zo gek want de vertrekkende bus blijkt nu bus 400 te zijn geworden, die ook als eindpunt Eindhoven station heeft maar die een hele andere route rijdt en dus niet langs halte Meerrijk komt. Dan maar doorrijden naar het station en gelukkig staat daar nog een laatste bus te wachten die naar de luchthaven gaat en die wel langs onze park&fly garage komt. Gelukkig doen de chauffeurs niet lastig over het inchecken want we hebben nu wel een heel wat langere route gereden dan eigenlijk in onze reservering was inbegrepen. Uiteindelijk zijn om 01:45u thuis en rollen snel ons eigen bedje weer in. 


We kijken terug naar een hele leuke stedentrip. Malaga is een geweldige stad waar je heerlijk kunt eten en waar je veel bezienswaardigheden hebt. En zelfs de kerstsfeer vonden we geweldig